KIRŞEHİR’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni bir müze yapılacak.
Çukurçayır Mahallesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 15 bin metrekarelik alana yapılacak olan müze, 5 bin metrekare kapalı alanı ve 10 metrekarelik peyzaj alanını kapsayacak. Kırşehir’in tarihi olan eski Tunç Çağı’ndan Hitit’e, Roma’ya, Bizans’a ve Selçuk dönemlerine ilişkin, bu günlere kadar gelebilen ören yerleri, kilise, han ve hamam, camii ve medrese, türbe ile yazıtlardan bugünümüze kalabilenleri gelecek kuşaklara taşımak, bunları iyi bir koruma ve sunum içinde kalıcı kılmak amacıyla yeni bir müze yaptırılıyor.
Bizans’ın Justinialnusu, Roma’nın Makisosu, Kipet’in haritasının Akuvesarevenası yani su şehri, Selçuklu'nun 'Gül şehri' olarak bilinen Kırşehir’de tarihi değerleri koruyacak ve sergileyecek bir müzeye yıllardır ihtiyaç duyulurken, tarihten bugüne kadar gelebilen bazı eserlerın farklı yerlerde kısıtlı imkanlar ile korunabildiği belirtildi. Kentlerde müzelerin olması o kentte yaşayan insanlar için çok önemli olurken, geçmişi öğrenmek, bugünümüzü anlamamıza yardımcı olan ve yıllardır Kırşehir’in ihtiyaç duyduğu gerçek manada bir müze yapımı için çalışmalara başlandı.
Kırşehir Merkez’de Çukurçayır Mahallesi’nde 4 bin 597 ada 2 parsel numaralı taşınmazın güneyinde yer alan 45 bin metrekarelik dönümlük alan içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi yapılan 15 bin metrekarelik alana 5 bin metrekare kapalı alanı ve 10 bin metrekarelik peyzaj alanını kapsayacak bir müze yapılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılması planlanan müzeye ait 'Kırşehir Müzesi, Mimari, Teşhir Tanzim, Çevre Düzenlemesi Peyzaj Mimarlığı, Altyapı, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği Projelerinin Hazırlattırılması İşi' proje ihalesi 13 Mayıs 2014 tarihinde ihale edilirken, bu yıl içinde projesi tamamlanacak müzenin yapım ihalesi de Eylül-Ekim ayı içerisinde yapılarak temel atma safhasına getirilecek. Müzenin 2015 yılı sonuna kadar hizmete açılması planlanırken, Kırşehir Belediyesi tarafından da müze için tahsis edilen alandan geriye kalan 30 bin metrekarelik alanın 15 bin metrekarelik kısmı Japon Bahçesi; diğer 15 bin metrekarelik kısmı ise Selçuklu Bahçesi olarak düzenlenecek. Yapımının hızla gerçekleştirileceği müze ile Kırşehir kent tarihinin daha iyi korunarak, sergilenmesi amaçlanıyor.

SG(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)