ANKARA'nın Kazan ilçesine bağlı köylerde ve Büyükşehir yasası ile mahalle statüsü kazanan eski köylerde yok olan veya işlevini yitiren köy odaları, Kazan Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Dilek Aktaş ve proje ekibi tarafından kültür odalarına dönüştürülüyor.
Kazan Halk Eğitim Merkezi, 'Geçmişten Bugüne Kültür Odalarımız' adlı projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı. Bu amaçla köy kimliğini ve varlığını kaybetmemiş mahallelerde yer alan köy odalarında çeşitli etkinlikler düzenlenip, yok olmaya yüz tutan kültürlerimize dikkat çekilmek isteniyor. Öğretmen Dilek Aktaş'ın hazırladığı proje ile, kültürel miraslar arasında başı çeken köy odalarında eskiden olduğu gibi köy seyirlik oyunları, orta oyunu, Karagöz-Hacivat, Aşık Atışması ve Meddah gösterisi gibi oyunlar sergilenecek.
Projenin uygulanabilirliğini öğrenmek için köylerde biz dizi araştırma ve anket yapan proje ekibi, gerekli desteği gördükten sonra ilk somut adımı Kazan'ın mahalle statüsü kazanan Orhaniye Mahallesi'nde attı. Projenin destekçisi konumundaki Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'ne bağlı Geleneksel Halk Tiyatrosu ekibi, köy odasında seyirlik oyunlar, meddah ve Hacivat-Karagöz oyunu ile masalcı ebe gösterileri, köylülerin beğenisini kazandı. Geriye dönük Kazan'daki köy odalarında oynanan Kabak oyununa Kaymakam Veysel Beyru da katıldı. Projeyi Kazan Kaymakamlığı, Kazan Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürülüğü ve Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi ile birçok kişi ve kurum destekliyor.
Kaymakam Veysel Beyru yaptığı açıklamada, "Kazan'da her yıl sosyal alanda değerler eğitimi alanında değişik projeler düzenliyoruz. Özellikle kültürümüzü ve değer yargılarımızı çocuklarımıza aktaralım ki, daha huzurlu ve mutlu toplum olalım. Arzumuz, bu oyunlar unutulmayıp, yeni kuşaklara aktarılarak devam ettirilsin" dedi.
Proje Koordinatörü Dilek Aktaş ise değişen insan, toplum ve dünya ile birçok sosyal- kültürel değerlerin kaybolmaya mahkum edildiğini belirterek, "Bu değerlerimizden biri de sosyal ve kültürel değerlerimizin ocağı olan köy odalarıdır. Projede bulunan akadaşlarımızla birlikte bu konuya dikkat çekmek istedik" dedi.


HP(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)