TÜRK el sanatlarını tanımak için Japonya’dan İstanbul'a gelen 33 yaşındaki Kanoka Sasaki, ipek kozasından iğne oyası öğrenmek için 7 ay boyunca haftada bir gün de Bursa’ya gelerek kurs gördü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) kursiyerlerinin el emeği ürünlerinin yer aldığı 'Doğadan Sanata' temalı 'BUSMEK 9. Genel Sergisi', Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) törenle izlenime açıldı.
Sergide, kursiyerlerin el emeği göz nuru eserleri Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) fuaye alanında düzenlenen programla 3 ayrı sanat galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mehter Takımı ve Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun konseriyle başlayan serginin açılış törenine kursiyerler yoğun ilgi gösterdi.
Sergi dolayısıyla düzenlenen törende en çok ilgiyi Japonya’dan Bursa’ya iğne oyası için gelen Kanoka Sasaki gördü. Türk el sanatlarını öğrenmek için Japonya’dan İstanbul’a taşınan ve iğne oyası eğitimi almak üzere her hafta Bursa’ya gelen Kanoka Sasaki, BUSMEK’te aldığı eğitim nedeniyle ufkunun genişlediğini söyledi.
Sasaki, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ettiği konuşmasında, "Türkiye’de olmaktan çok mutluyum. Tokyo’dan İstanbul’a yerleştim, geleneksel Türk sanatlarına ilgim ve hayranlığım daha da arttı. Kozadan yapılan iğne oyası beni büyüledi. Dünyada ipeğin merkezi olan Bursa’da 7 ay boyunca bu eğitimi almak beni çok sevindirdi. BUSMEK’te öyle güzel dostluklar kurduk ki Bursa’dan ayrılmak istemedim. Bu arada Türk mutfağını da tanıma fırsatı buldum. Tokyo’dayken Türkiye’deki insanların soğuk olduğunu düşünürdük ancak şimdi gördüm ki Türk insanı çok nazik, misafirperver. Bundan sonra, Japon kadınlarına Türk sanatlarını ve Türk kültürünü tanıtmayı amaçlıyorum ve iğne oyası kitap yazmayı istiyorum" dedi.
'BUSMEK’İN ÜNÜ BURSA’YI AŞTI'
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BUSMEK’in Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir sosyal sorumluluk faaliyeti olduğunu ifade ederek, "BUSMEK, bu yılı da dolu dolu geçirdi. Her geçen gün gelişen BUSMEK’in ünü Bursa’yı aştı. Bursa için ne yapsak az. Belediyecilik, insan odaklı çalışmaktır. Bizler de vatandaşlarımızın her alanda olduğu gibi sosyal alanlarda da ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. İnsanların mutlu, donanımlı, beceri sahibi olmaları ve aile ekonomilerine de katkı sağlayacak altın bilezikleri takmaları için BUSMEK kurslarına önem veriyoruz. Halkın tüm ihtiyaçları için kapılarımızı açıyoruz" diye konuştu.
Bu yıl Bursa’nın 19 ayrı noktasında vatandaşların sanatsal ve üretime dönük kurslara katıldığını hatırlatan Başkan Altepe, "BUSMEK’te merak ettikleri alanlarda kurslara katılan vatandaşlar, hem kendilerini geliştiriyorlar hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Farklı semtlerde farklı branşlarda vatandaşlara kurslar veriyoruz. Bu yıl 18 bin kursiyerin eğitim aldığı BUSMEK, 19 merkezde kurslarını gerçekleştirdi, Büyükşehir sınırlarının genişlemesi nedeniyle bu rakam gelecek yıl 30’un üzerine çıkacak. Her şey Bursa ve Bursalılar için. Talep büyük, hizmete devam edeceğiz" dedi.
Törene ilçelerin belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kursiyerler ve aileleri de katıldı. Doğaya zarar vermeden hazırlanan materyallerle, dekoratif ürünlerin yer aldığı ‘BUSMEK 9. Genel Sergisi’, 15 Temmuz Salı gününe kadar Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) sanat galerilerinde açık kalacak.

FOTOĞRAFLI