BURSA’nın İznik İlçesi’ndeki Roma döneminden kalma amfi tiyatrodaki kurtarma kazılarına 7 ay sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen 50 bin liralık ödenekle yeniden başlandı.
Bursa İl Özel İdaresi tarafından gün yüzüne çıkarılan amfi tiyatroda ödenek yetersizliği nedeniyle kazı çalışmaları 7 aydır yapılamıyordu. Bursa İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde 2 yıldır sürdürülen kurtarma çalışmalarında amfi tiyatroya 1 milyon 350 bin lira kaynak ayrıldı. 2013'ün 11'inci ayında ödenek kesilince çalışmalara 7 ay boyunca ara verildi. UNESCO Dünya Miras Listesine aday olan İznik'e Kültür ve Turizm Bakanlığı, tiyatro kazısı için 50 bin lira ödenek gönderince arkeolojik kurtarma çalışmaları yeniden başlandı. Ancak bu ödeneğin de yetersiz olduğu ve kazıların kısa süre içinde yeniden durabileceği öğrenildi. Kazıların devam etmesi için Avrupa Birliği (AB) fonlarından 700 bin lira kaynak aktarılması için de girişimler sürdürülüyor.
Kazı çalışmalarını yürüten arkeolog Umut Kapuci, Roma Antik Tiyatrosu'nun mimarisinin çok özel olduğunu belirterek, "Romalılar, genelde tiyatrolarını yamaca gelecek şekilde yapar. Fakat İznik Antik Roma Tiyatrosu, düz bir alana kurulu. İçe sahne eğimi verebilmek ve ses akustiğini sağlayabilmek için 7 adet taş galeri üzerine oturtulmuş. Bu da mimarisinin çok özel olduğunu gösteriyor. 7 galeriden 4'ü açılmış durumda geriye kalan 3 galerinin ortaya çıkarılması için çalışmalar başladı. Tiyatronun Doğu ve Kuzey bölümleri açığa çıktı. Bugün güneyde yer alan plan kareler de çalışma başlattık. Tiyatronun sahnesi yani Skene alanı ortaya çıktı. Doğu-batı yönünde 84 metre genişliğinde kuzey-güney yönünde de 63 metre genişliğinde olan tiyatronun sahne içi olan 53.5 metre uzunluğu ve 13.5 metre genişliği tamamen ortaya çıkmış durumda" dedi.

HA(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)