İZMİR, ()-  28. Uluslararası İzmir Festivali, dünyada 'çellonun ilahı' diye tanınan Yo Yo Ma'nun Silk Road Ensemble'ın (İpek Yolu Topluluğu) ile birlikte verdiği unutulmaz konserle sona erdi.
Dünyanın bir numaralı çello sanatçısı olarak kabul edilen Yo Yo Ma'nın kültürler, disiplinler ve nesiller arasında bağlantı kurma isteğinden esinlenerek oluşturduğu Silk Road Ensemble, adını yüzyıllarca Çin'i Anadolu ve Akdeniz üzerinden Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'ndan alıyor. İpek Yolu'nun geçtiği coğrafyaların gelenekleri temsil eden yenilikçi icracılarından ve bestecilerini buluşturan topluluk, Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'ndeki 28. İzmir Festivali'nin son konserinde kadim Asya kültürünün ölümsüz örneklerini sundu. Pipa, tabla, sheng, gaita, kemançe gibi geleneksel sazların yanı sıra keman, viyola, çello, kontrbas, klarnet, antik ve modern perküsyonun en önemli icracılarını biraya getiren konser, besteci ve klarnet sanatçısı Kinan Azmeh'in Silk Road Orkestrası için bestelediği 'Ibn Arabi Postlude' isimli eserin dünya prömiyeriyle başladı. Sapo Parapaskero'nun 'Turceasca- Türk Usulü' adlı bestesi ile tırmanan coşku konserin sonunda dakikalarca süren alkış sağanağına neden oldu. Yo Yo Ma, Adnan Saygun'un salonunda Saygun'un Partita'sını seslendirerek dinleyenlerine teşekkür etti. Eserin son bölümüne Topluluğun tüm üyeleri coşkuyla katıldı.
İpek Yolu'nun sonundaki en önemli limanlardan biri olan İzmir'de bulunmaktan ve Saygun'un salonunda çalmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Yo Yo Ma, "Tekrar geleceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI