SİVAS'ın Divriği İlçesi'nde bulunan tarihi Ulu Cami ve Darüşşifasını incelemek üzere 11 kişilik İtalyan uzman heyeti, ilçeye geldi. Eseri inceleyen İtalyan uzmanların restorasyon konusunda danışmanlık desteği sağlayacağı öğrenildi.
Dünya sanat tarihinde yer alan eşsiz eserlerden birisi olan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesine Türkiye'den kabul ettiği ilk mimari yapı olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak İtalya'dan gelen 11 kişilik heyet tarafından incelendi. Heyete AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memacan, Cumhurbaşkanı Danışmanı Nimet Tanrıverdi, Vali Yardımıcısı Ömer Kalaylı, Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, İl Kültür ve Turizim Müdürü Kadir Pürlü, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral eşlik etti. Ulu Camiyi incelemlek için gelen 11 kişilik İtalyan heyetin içinde restarötör, mimar, arkeolog, taş uzmanı, şehir planlamacası ve statikçi olduğu öğrenildi.
'ESERİN DEĞERİNİN FARKINDA OLUNMALI'
İnceleme sonrasında açıklama yapan İtalyan mimar Francesca Brancaccio, "Divriği Ulu Cami, Dünya mirasının çok önemli eseri. Burası korunmalı ve restore edilmeli. Çünkü burası bunu hak ediyor. Verimli ve sürdürülebilir bir proje olmalı. Buradaki asıl hedef tamamiyle bütünleşik koruma olmalı. Tabiki Divriği Ulu Cami tek başına ele alınamaz. Bunun için çevresi ile birlikte ele alınmalı. Aynı zamanda yapı görünür kılınmalı. Herkes tarafından ziyaret edilebilmeli. Özellikle burada yaşayanların bu değerin farkında olması ve önemini anlaması gerekir" dedi.
İtalyan arkeolog Elena Giangiulio ise ilk kez Ulu Cami'yi görme fırsatı bulduklarını belirterek, "Yapısal anlamda bazı proglemler var. Öncesinde yapılmış olan bir takım müdahaleler ve yanlış bir takım uygulamalar var. Bunlar olumlu olmamış. Bizim için önemli olan bu güne kadar yapılanları bilmek ve anlamak. Şu anda yürütülen projeler var ise onlardan da haberdar olmak. Mevcut bu projeleri iyleştirmek ve bunların içine kendi deneyimlerimizi de katmak. Bu cami projenin bir parçası, tamamı değil. Bu restorasyon çalışmasına çevreyi de dahil etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
PROJEYE DESTEK VERECEKLER
AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Divriği Ulu Camiye incelemek için gelen ekibin yapacağı inceleme ile oluşturulacak restorasyon projesine danışmanlık yapacaklarını belirterek, 'Böyle değişik kombinasyonda uzman bir grup ile inceleme yapıyor. Bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığından bir ekip var. Kültür Bakanlığı burada, Vakıflar Müdürlüğü burada, İstanbul Teknik Üniversitesi Ve Cumhuriyet Üniversitesinden hocalarımız burada. Yani buranın gelişmesi için de olması gereken herkes burada. İnceleme, araştırma yapmadan burayı restore etsek 2-3 yıl sonra yine eski halini alacak. Cumhurbaşakınımız ile Roma'ya gittiğimizde arkadaşlar ile tanıştık. Onlara bu projeleri anlattık. Onlar da bir ekip oluşturarak burayı incelemeye geldiler. Bugün akşama kadar burayı inceleyecekler" dedi. 
1228 yılında Mengücekliler döneminde yaptırılan ve eşssiz süsleme sanatı ile dikkat çeken Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 1985'te UNESCO Dünya Kultür Mirası listesine alınmıştı.