İTALYA’nın Floransa kentinde başrolünü Serra Yılmaz’ın oynadığı 'Son Harem' sahnede 10’ncu yılını kutlarken bugüne kadar 21 bini aşkın tiyatrosevere ulaştı. Oyun kitap haline getirildi.
Angelo Savelli’nin yönettiği ve İtalyan tiyatrosunun başarılı yüzleri Valentina Chico ve Riccardo Naldini’nin SerraYılmaz’a eşlik ettiği 'Son Harem' oyununun tam metni, kitap haline getirildi. Kitap tanıtımı, 'Son Harem' oyununun da sergilendiği Floransa Rifredi Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Yönetmen Angelo Savelli’nin sunumunu yaptığı kitap tanıtımına İtalya Kültür Bakanı Maria Elena Boschi, Bölge Kültür Sorumlusu Sara Nocentini, Oyuncular Serra Yılmaz ve Valentini Chico ile Floransa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Ayşe Saraçgil ile Gazeteci Valentina Grazzini katıldı.
BAKAN: 3 KEZ İZLEDİM
İtalya’nın çiçeği burnunda Başbakanı Matteo Renzi’nin kurduğu yeni hükümette Kültür Bakanı olarak görev alan Maria Elena Boschi, Rifredi Tiyatrosu’nun bir çok ünlü oyuncuya okul görevi üstlendiği vurgularken, "Burada bugüne kadar birçok başarılı işe imza atıldı. Son Harem de bu başarının en güzel örneklerinden biri. Çok özel bir oyun. Ben çok beğendim ve bu nedenle de 3 kez izledim. 10 yılı geride bırakmasına karşın kapalı gişe oynuyor. Daha uzun süre de seyirciyle buluşacağına inanıyorum" dedi.
"YORULMAK YOK"
Yönetmen Angelo Savelli’nin "O olmasaydı bu oyun olmazdı" diyerek anons ettiği İtalyanlar'ın 'Mavi saçlı divası' Serra Yılmaz ise oyunun hayata geçirilmesine yönetmen Ferzan Özpetek’in önayak olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"10 yıl sonra aynı sevinçle buradayız. Birçok kişi bana,10 yıl aynı performansı sahnelemenin nasıl olduğunu soruyor. Gerçekte, performans aynı değil. Benim sırrım, oyunu her sergilediğimizde, zevk almak için ayrı bir neden buluyor olmam. Benim oyunu sahnelerken aldığım keyif seyirci tarafından da paylaşılıyor. Son Harem’i sergilemekten hiç bir şekilde yorgunluk duymuyorum. Bu gidişle bu oyun bizden daha uzun ömürlü olacak, bizden sonra da devam edecek."
KAPALI GİŞE OYNUYOR
Tanıtım programı ardından muhabirine konuşan Yılmaz, şöyle dedi:
"Çok mutluyum. 10 yıl boyunca kapalı gişe oynadık hala da kapalı gişe oynuyoruz. Son Harem hemen kalkmayacak. Oynamaya devam edecek. Diyelim ki üç hafta değil, bir hafta oynayacak.Seneye artık yeni bir piyes hazırlayacağız. Onun arayışı içindeyiz."
İki proje üzerinde durduklarını, ancak çok fazla oyuncu gereksinimi olması nedeniyle üzerinde düşünmeleri gerektiği vurgulayan Yılmaz, "Yeni proje olsa da “Son Harem’i oynamaya devam edeceğiz" dedi.
Oyunun bu kadar başarılı olmasının bir çok faktörün biraraya gelmesine bağlayan sanatçı, şöyle konuştu:
"Yapılan kolajın başarılı olması, insanları bambaşka bir yere götürmesi, güzel bir birliktelik oluşması ve bunun oyunculuk bütünlüğüne çok yansıması. Son Harem’i görmeye gelen seyirciler kapıdan içeri girdiklerinden itibaren kendilerini tamamen bir başka dünyada buluyorlar.Bu seyirciyi en çok cezbeden şey oldu."
3 AYLIK ANNE
Üç ay önce anne olan, tanıtım programına da kızı Maya ile katılan oyuncu Valentina Chico, "Bu yıl benim için çok özel oldu. 3 aylık kızım Maya ile buradayım. Son Harem’in 10’ncu yılı. Oyun metni ve bizim yorumlarımızın da yeraldığı bir kitap halini aldı. Atmosferi çok iyi yansıtan fotoğraflar var. İzleyicimiz de bu oyunda atmosferin çok önemli olduğunu biliyor" dedi. Riccardo Naldini ise, “Gücümüzü koruyoruz. Çünkü oyun çok iyi ve eğlenceli. İnanılmaz gibi görünse de biz sahnelerken hala çok eğleniyoruz. Öyle bir mekanizma var ki, her akşam hala bizi eğlendiriyor ve birbirimize açık olmamaızı sağlıyor. 10-20 yıl daha bu oyun devam eder” diye konuştu.
OYUN HAKKINDA BİLGİ
Angelo Savelli’nin yönettiği, 'Son Harem' oyununda Başrol oyuncusu Serra Yılmaz’a Valentina Chico ve Riccardo Naldini eşlik ediyor. Haremin son gecesinde padihahın huzuruna çıkarılmayı bekleyen bir gözdenin, kalfa ve harem ağası eşliğinde hamamda hazırlanması sahnesiyle başlayan oyunun hem konusu hem müzikleri tanıdık. Haremden başlayıp, 1001 Gece Masalları’na uzanan oradan da Nazlı Eray’ın iki hikayesi aracılığıyla günümüz Türkiye’sine dönen ve yine haremde sona eren, her dönem kadının bastırılmışlığını yansıtan oyunda “Burçak Tarlası”, Sezen Aksu’dan “Farkındayım” ve Ajda Pekkan’dan “Palavra” parçaları oyunun ritmine eşlik ediyor. “Son Harem” Rifredi Tiyatrosu’nda 30 Mart akşamına kadar kapalı gişe oynayacak.

EB(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)