YAZAR Uğur Babat, bir ülkede bir şeylerin ters gitmeye başladığı zaman ilk kıskaca alınan kişilerin yazarlar ve şairler olduğunu söyledi.
Malatya’da 2'nci Deniz Kitap Festivali’nde okuyucularıyla buluşan yazar Uğur Babat, gündeme dair açıklamalarda bulundu. 17 Aralık sürecinden sonra ülkede yaşanan bazı sıkıntıları değerlendiren Babat, tarih boyunca bir ülkede bir şeylerin ters gitmeye başlamasıyla ilk kıskaca alınan kişilerin yazarlar ve şairler olduğunu ifade etti. Bu durumun 21'inci yüzyılda biraz değişmeye başladığını belirten Babat, bugün ülkede ekonomi veya bazı şeyler ters gitmeye başladığı zaman yazarların köşelerine çekilmeye başladığını dile getirdi.
Kendisinden de bir örnek veren Babat, “Ermenilerinin katlettiği Türkler” kitabı yazdığını ve sona geldiğinde o dönemde televizyonda 100 bin kişinin 'hepimiz Ermeni’yiz’ yürüyüşünü görünce yazdığı romanı şöminede yaktığını söyledi. ‘Bu kadar Ermenin olduğu bu ülkede bu kitabı yazarsam beni içeri atarlar’ diye düşündüğünü belirten Babat, şu sıralar çok fazla yazarın ete süre karışmadan köşesine çekildiğini belirtti.
OKURLAR YAZARLARDAN KALEMİ ALDI
Günümüzde yazarların elinden kaleminin alındığını belirten Babat, “İktidar ellerinden kalemini aldı diye bir şey söylemiyorum. Okurlar yazarların kalemini ellerinden aldı. Nasıl okumayarak. Eğer halk okumuyorsa yazar üretemiyor, üretemeyince de böyle kalıyorlar işte. Köşeye çekilme sebepleri bu” ifadelerini kullandı.
Bir popçunun bir şarkı çıkardığında akşama meşhur olduğunu ifade eden yazar Babat, “Onların bir imzasında 100 binler olurken bir yazarındakinde o kadar olamıyor. Dünyanın en önemli sanatı yazmak ama kimse ilgi göstermiyor” dedi.
MALATYA ŞAŞIRTICI BİR ŞEHİR
Malatya’nın çok şaşırtıcı bir şehir olduğunu da ifade eden Uğur Babat, kentte inanılmaz bir derecede okuyucu kitlesinin bulunduğunu ifade etti. Bu durumun da kendilerini oldukça mutlu ettiğini söyleyen Babat, “Yüce Mevla’mızın ilk emri oku, ama biz okumayan bir milletiz” ifadesini kullandı.
3 BÜYÜK DÜŞMANIMIZ VAR
‘Aşka adanmış bir ömür, Hz. Hatice’ kitabıyla tanınan Nurdan Damla da birçok etkinliğe katılmasına rağmen Malatya’da düzenlenen Deniz Kitap Festivalinin çok farklı olduğunu belirerek, dışarıdan gelen bir yazar olarak Malatya’dan çok farklı duygularla ayrılacağını söyledi. Damla, “Çok büyük bir düşürün bir sözü vardır. Bizim 3 büyük düşmanımız var. Cehalet, zaruret ve ihtilaf. Bu iç büyük düşmana karşı 3 silahla mücadele edeceksiniz. Cehalete karşı ilimle, zarurete karşı sanatla ve ihtilafa karşı ise ittifakla. Ben bugün burada bunu gördüm. Bütün Malatyalı okurlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
HERKESİ SÜKÛNETE DAVET EDİYORUM
Ülke gündemine de değinen Damla, ülke olarak çok kritik günlerden geçildiğinin altını çizerek, herkesi sürekli sükûnete davet ettiğini dile getirdi. Sabır ve sükûnetle orta çizginin yeniden yakalanacağına inandığını ifade eden Damla, “Rejimlerde bu tür krizler her zaman olur ama itidali korumak gerekiyor. İnşallah uçlara kapılmadan aşırılıklara fırsat vermeden herhangi bir uç gruba müdahil olmadan eskisi gibi güzel günlere ulaşacağız yine” ifadelerini kullandı. MP(MP/AAA)(FOTOĞRAFLI)