Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, ()- ÇANAKKALE'de 51'inci Uluslararası Troia Festivali kapsamında, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü Kazak sanatçı Anjelika Akbar'a verildi.

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni Troia Antik Kenti'ndeki 5 bin yıllık Odeon'da gerçekleşti. Törene, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale'nin CHP'li Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Başkan Gökhan, Troia Festivali'nin 51 yıl önce mayasını çalanların her şeyi kardeşlik içinde elbirliğiyle yaparak hayallerine kardeşçe sarıldıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Kardeşliğin bu topraklarda mayası, bu havada kokusu vardı. Troya savaşında da Anadolu'nun tüm halkları kardeşti. Troialıların zor anlarında yanlarında Likyalılar, Mysialılar, Frigyalılar ve daha niceleri vardı. Çanakkale cephesindeki mücadelede de Anadolu'nun tüm halkları kardeşlikle birleşti. İşte Türkler, Kürtler, Aleviler, Sünniler ve daha niceleri şu karşı kıyıda koyun koyuna yatıyor. Onun için bugün bu ülkede ayrımcılık yapanları işitebilecek kulaklarımız yok, ne mutlu ki sağırız. Kimseyi fikrinden, kökeninden dolayı horlayacak dilimiz de yok, onur duyuyoruz ki dilsiziz, lalız. Kimseye inancından dolayı küçümseyerek bakacak gözlerimiz yok ve körlüğümüzle şeref duyarız. Onun için ben de bir aleviyim, sünniyim, Türküm, Kürdüm. Affınızı beklemeden Erminiyim, sıkılmadan Rum'um. Ezanım, hazanım, çanım. Biz hepimiz adımız ne olursa olsun, soyadı Türkiye olan Kocaman bir aileyiz."

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan törende Homeros Bilim Sanat Kültür Ödülü'nü naifliği, duruluğu, müzik yoluyla insanlığı yaymaya çalıştığı ahenge teşekkür etmek için besteci ve piyanist Kazak sanatçı Anjelika Akbar'a verdi. Ödülü alınca duygulanan Kazak sanatçı Akbar, "Bu zamana kadar çok ödül aldım. Ama bu hayatımda aldığım en güzel ödül. Ben şuna inanıyorum; dünyada ne zaman savaş bitecek? İçimizdeki barışı bulduğumuz zaman. Ben de içimdeki barışı bulmaya çalışacağım. Bu ödüle de layık olmaya çalışacağım" diye konuştu.

Odeon'daki tören, Kazak sanatçı Akbar'ın festivale özel olarak hazırladığı Troia'ya bestesi başta olmak üzere piyano eşliğinde verdiği konserle son buldu.

FOTOĞRAF