BURSA’da 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen, birden fazla çanta taşıyıp, cümbüş ve davul çalarak gezen 'Deli Ayten' adıyla anılan, ölümünden sonra heykeli dikilen Ayten Şenaşık'ın, tiyatro oyununun ardından 'Bir Deli Aşk Hikayesi' adlı müzik CD’si çıkartıldı.
Merkez Osmangazi Belediyesi'nin kentsel dönüşüm kapsamında yıkarak parka çevirdiği Roman Mahallesi Kamberler'de yaşayan, öldüğünde 'Bursa'nın Deli Ayten'i öldü' başlıklı haberleri yerel gazetelerde manşet olacak kadar kente mal olan Ayten Şenaşık, 1953 yılında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan'la ailesinin karşı çıkmasına rağmen, büyük uğraşlar sonucunda evlendi ve 1.5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan'ın evi terk etmesiyle son buldu. Ayten, eşinin meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle de akli dengesini kaybetti. Cümbüş Hasan'ın kendisine hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan 'Deli Ayten', 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi'ndeki evinde ölü bulundu.
'Deli Ayten'in mezarı, 2001 yılında dönemin belediye başkanı Hilmi Şensoy'un girişimiyle granit kaplanarak düzenlendi ve mezar taşına davullu fotoğrafı konuldu. 2009 yılında da dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından Deli Ayten'in heykeli Kamberler Parkı'na diktirildi. Bursa'ya mal olan Deli Ayten'in yaşadığı aşk da Bursa Kültür ve Sanat Derneği oyuncuları tarafından sahneye taşınmasının ardından kardeşi Bayram Şenpınar’ın desteği ile hazırlanan ve tiyatroda kullanılan müzikleri CD haline getirildi.
TİYATRO MÜZİKLERİ CD HALİNE GELDİ
'Bir Deli Aşk Hikayesi' adıyla çıkartılan Soundtrack’i tanıtan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, bir 'Leyla ile Mecnun' aşk hikayesinin Bursa’da yaşandığını söyledi. Bursalıların ‘Deli Ayten’ ile şakalaşmaktan hoşlandığını belirten Altepe, "Deli Ayten Bursa’nın bir değeri haline geldi. Elinde cümbüşü, davulu ve çantaları ile Çarşıdan Kamberlere kadar gezer ve arada konser verirdi. Cümbüş Hasan ve Deli Ayten’in acıklı aşk hikayesi önce tiyatrolaştırıldı. Şimdide kardeşi Bayram Şenpınar’ın hazırlanmasına destek verdiği müziklerden bir CD hazırladık. Tiyatronun galası 27 Kasım Çarşamba 20.30’da Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılacak. Herkesin kendinden bir şey bulacağı bir oyun. Önümüzdeki ay belgeselini çekmeye başlayacağız 2014’te de sinema filminin çekilecek" dedi.
Projeye destek vermek için Deli Ayten’in kardeşi besteci Bayram Şenpınar’ın İstanbul’dan geldiğini vurgulayan Başkan Altepe, müziklerin hazırlanmasınaa Kibariye, Hüsnü Şenlendirici gibi ünlü isimlerin de destek olduğunu söyledi.
NESİLDEN NESİLE AKTARILACAK BİR AŞK HİKAYESİ
Cümbüş Hasan’ı canlandıran tiyatrocu Arda Mat, iki saatlik oyun için hazırlanan 30 şarkının içinde seçilen en iyi 20 tanesinin CD haline getirildiğini kaydederek, "Deli Ayten Bursa’nın bir kültürü, simgesi, Biz bunu dünyaya yaymak istiyoruz. Bursalılarda buna sahip çıkmalı. Nesilden nesile aktarılacak bir aşk hikayesinin başlangıcı" diye konuştu.
Deli Ayten’in kardeşi ünlü besteci Hasan Şenpınar da ablasını böyle bir çalışma ile anmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, müzikleri oyun için özenle seçip hazırladıklarını vurguladı.