HAKKARİ Üniversitesi öğretim görevlileri, kentin tarihi ve kültürel mirasının en önemli eserlerinden Koçanis Kilisesi'ni, Almanya'nın Dresden kentinde tanıttı.
Hakkari Üniversitesi Projeler Birimi tarafından Türkiye’deki ortaklığı yürütülen Capture Culture (Kültürlerin Yakalanması) Projesi kapsamında Türkiye’den Hakkari’nin de aralarında bulunduğu Fransa'dan Toulouse, Yunanistan'dan Selanik, Bulgaristan'dan Sofya, Hırvatistan'dan Zagreb ve İtalya’dan Napoli’den katılımcılar Almanya’nın Dresden kentinde bir araya geldi. Projeyle bir araya gelen mimar, tarihçi ve fotoğrafçılar, ülkelerinde unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel bir yapı seçip üzerinde çalışma yaptı. Programda Hakkari Üniversitesinden öğretim görevlileri M. Emin Kök, Aliye Neşe Yapıörer ve Murat Adıyaman, Hakkari merkeze bağlı Konak (Koçanis) köyünde bulunan Nasturilere ait Koçanıs Kilisesi üzerine sunum yaptı.
Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, üniversitenin projeler biriminin aktif olarak çalışma yürüttüğünü belirterek, "Hazırladığımız projelerle, ilin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hakkari, kültürel değerler bakımından çok zengin bir il. Hakkari kültürünün daha iyi tanıtılması için çalışma yürütüyoruz" dedi.
Konak (Koçanis) Köyü’nde, 1689 yılında yapımı tamamlanan Koçanis Kilisesi, Patrik Mar Şhalita’nın da ikamet ettiği yerde bulunmasından dolayı, Nasturiler için büyük bir öneme sahip olup 1924 yılına kadar Nasturiler için inanç merkez konumunda bulunuyordu. Bugün kullanılmayan ve hazine avcıları tarafından büyük tahribata uğramış olan Koçanis Kilisesi uğradığı tahribat ve bakımsızlık nedeniyle daha önce birçok habere konu olmuş, kilise meclisin gündemine de girmişti.