İZMİR, () - KONAK Belediyesi, düzenlediği 'Ustaya Saygı' gecesinde eğitim ve edebiyat duayeni, 611 kitabın yazarı 84 yaşındaki Mevlüt Kaplan'ı ağırladı.
Pek çok sendika ve derneğin kuruculuğunu üstenen, Özgür Eğitim Yayınevi’nin sahibi ve genel yayın yönetmeni, KIBATEK Genel Başkanı Mevlüt Kaplan sevenleriyle Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Benal Nevzat Toplantı Salonu’nda buluştu. Eğitimcilerin örgütlenmesi ve haklarını savunmasında öncü olan, Türkçeyi sadece Türkiye’de değil, 20’yi aşkın ülkede de yücelttiği belirtilen Mevlüt Kaplan için düzenlenen geceye ailesi, dostları, öğrencileri, edebiyat ve eğitim dünyasının seçkin isimlerinin katıldı.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, vefa, sevgi ve güzellikleri, dostluğu ve başarıları dile getirirken cimri davranıldığını düşündüğünü belirterek, şöyle dedi:
"5 yıllık belediye başkanlığım dönemimde belki de en güzel olarak yaptığımız şeylerden biri sevgiyi, dostluğu ve başarıyı paylaşmak oldu. Bu duyguları yansıtmakta cimri olmayalım. Edebiyatı bu yüce insanlar büyütüyor, yüceltiyor. Yaptığı bütün güzellikler için, kattığı değerler için şükran sunuyoruz. Bu kent Mevlüt Ağabey gibi değerlerin büyümesiyle büyüyen bir kent, vefanın büyümesiyle büyüyen bir kent."
Tartan, Kaplan’a kahve takımı ve şans filleri hediye etti.
KIBATEK eski Başkanı Fahriye İpekçioğlu, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, gazeteci Okan Yüksel, Milli Kütüphane Müdürü Ahmet Gürler, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, yazar-şair Gazi Kocagil ve daha pek çok seveni büyük ustayı anlattığı etkinlikte Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğrencileri de Mevlüt Kaplan’ın şiirlerini okudu. Gecenin en küçük konuğu olan ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi İbrahim Efe Hocaoğlu, 'Mevlüt Dede' diye hitap ettiği Mevlüt Kaplan’ın kitaplarını sadece çocukların değil, büyüklerin de okumasını istediğini söyleyerek, "O çocukları çok sevdi, hep çocuklar için yazdı. Onun dünyası bizim dünyamız oldu. Mevlüt Dede’nin dünyasında iyilik, güzellik, yardımlaşma ve dayanışma vardır. Büyükler onun kitaplarını okumuyor diye üzülüyorum. Okusalar onlar da çocuklar gibi, bizim gibi mutlu olurlar" dedi.
USTA BABA, ÇIRAK OĞUL
Eşi Ayten Hanım rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamazken, oğlu Özgür Kaplan babasını yalnız bırakmadı. Özgür Kaplan, baba-oğul olarak başlayan ilişkilerinin usta-çırak ilişkisinin üzerine çıkamadığını anlatırken, "Özgür Eğitim Yayınevi’nde 1980 yılından bu yana babamla çalışıyorum ve onun çırağıyım. Usta olamadım, bundan da mutluluk duyuyorum. Babam sürekli üretiyor, ona yetişmek mümkün değil" diye konuştu.
Başarısının arkasında eşi ve çocuklarının da yer aldığını ifade eden Mevlüt Kaplan, "15 yaşımda yazmaya başladım, 17 yaşımda ilk şiir kitabım basıldı ve hala da yazmaya devam ediyorum. Şimdiye kadar 611 kitap yazdım, listemde daha basılmayı bekleyen 300 kitap var. Ben yazıyorum, eşim noktasını virgülünü düzeltiyor, kitapları basmayı, 17 milyon çocuğa ulaştırmayı da Özgür biliyor. Görünmeyen kahramanlar; eşim ve oğluma, böyle bir gece düzenlediği için de Başkan Tartan’a da teşekkür ederim" dedi.

(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)