BALIKESİR’in Bandırma İlçesi Ergili Köyü sınırları içinde yer alan ve Pers İmparatorluğu'nun Anadolu Satraplıkları'ndan günümüze kalan en önemli antik yerleşim yeri Daskleyleion'da arkeolojik kazıların bu yılki bölümüne başlandı.
Pers İmparatorluğu’nun Anadolu’daki ilk Satraplık merkezi (Genel Valilik) olan Daskyleion antik kentteki kazılar 27 yıldan bu yana devam ediyor. Arkeolojik kazıları 5 yıldan bu yana yürüten Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Kaan İren, kazılar ile ilgili bir açıklamanın Kültür Bakanlığı’ndan gelecek 'Olur' raporundan sonra yapılacağını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi de kazıların ne kadar ödenekle yapıldığı konusunda bilgi vermedi.
DASKYLEİON’UN ÖNEMİ
Bandırma’nın Ergili Köyü Hisartepe Mevkii Manyas Gölü yakınındaki Anadolu’daki ilk Satraplık merkezi Daskyleion’daki ilk arkeolojik kazılar 1953 yılında ünlü arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından başlatıldı. 1959 yılına kadar devam eden ve daha sonra uzun süre ara verilen kazılar, 1988 yılında Prof. Dr. Tomris Bakır tarafından yeniden başlatılarak, kesintisiz olarak 20 yıl sürdü. Kazıları son 5 yıldan beri de Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doçent Dr. Kaan İren başkanlığındaki ekip sürdürülüyor.
Özellikle Valilik merkezi olması nedeniyle Daskyleion’da, Traklar, Frigler, Lidyalılar, Romalılar ve Bizanslılar’a eserler ve önemli belgeler ortaya çıkıyor Bunlar arasında Milattan Önce 330 yılına ait Pers İmparatorluğu Valilik Sarayı’na ait eserler, Kyzikos paraları, fildişi kakma süs eşyaları, MÖ 546 yılına ait evlerin de temelleri ve kente giren Pers yolu büyük önem taşıyor. 1998 yılı kazılarında M.Ö. 15’inci Yüzyıl'da yapıldığı belirlenen Babil mührü bulundu. Perslerden sonra Büyük İskender, Romalılar ve Osmanlıların hüküm sürdüğü Daskyleion’da çıkan eserler Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

FOTOĞRAFLI