İZMİR, ()- UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeyi 4 yıl süren çaba ardından başaran Bergama'dan sonra gözler 20 yıldan bu yana bekleyen Efes'e çevrildi. Efes'in listeye dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlere uyduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir, "Efes, 1994 yılından bu yana geçici listede bekletiliyor. Bu bölge turizmi için hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.
Türkiye, bu yıl Bergama ve Bursa Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ardından listede yer alan kültürel ve doğal varlık sayısını 13'e yükseltti. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı'nın, evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak için hazırlanan bu listeye geçmesi, bölgede büyük sevinç yarattı. Bergama'nın önümüzdeki dönemlerde ülke ve bölge tanıtımında büyük rol oynayacağını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir, İzmir'in bir diğer kültürel değeri olan Efes'in ise 20 yıldır geçici listeden asil listeye girme mücadelesi verdiğini söyledi. Antik kent Efes'in, Dünya Miras Listesi'ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlere uyduğunun altını çizen Doç.Dr. Özdemir, şöyle konuştu:
"Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekir. Efes, mevcut haliyle zaten bu kriterleri karşılamakta. Ancak ya bürokratik ya da teknik süreçten kaynaklanan bir problemden dolayı asil adaylık 20 yıldır gerçekleşemiyor. Bu süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izlenebileceği gibi kamu ve özel kuruluşlar veya sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenebiliyor. Örneğin Bergama Belediyesi bünyesinde kurulan Bergama UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi'nin bu sürece büyük katkısı oldu ve süreç hızlı ilerledi. Sonuç itibariyle de kısa sürede başarı elde edildi. İzmir'den ayrıca Birgi Tarihi Kenti de 2012 yılından bu yana geçici listeden asil listeye geçmek için bekliyor." 
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi etiketi taşıyan alanların dünya turizm pazarından yüksek oranda faydalandıklarını belirten Doç.Dr. Gökçe Özdemir, İngiltere'den dünyaca ünlü Stonehenge örneğini gösterdi. Listeye giren alanların uluslararası belgesel kanallarında da geniş yer alarak tüm dünyaca tanındığını ifade eden Özdemir, Efes'in yanı sıra Türkiye'nin Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan diğer 51 varlığı için de çalışmaların hızlanması gerektiğini söyledi.
EFES, ZİYARETÇİ REKORU KIRDI
İzmir'de müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin turistlerin yüzde 58'inin tercihi Efes Antik Kenti oldu. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın ilk 4 ayında 584 bin 565 kişinin gezdiği ören yeri ve müzeleri bu yıl 614 bin 134 kişi ziyaret etti. Turistlerin gözdesi yine Efes Antik Kenti oldu. Gelenlerin yüzde 58'ini (356 bin 853) ağırlayan Selçuk ilçesindeki antik kent, bu oranla en fazla turist çeken yer oldu. Bir önceki yıla göre Efes'te yüzde 3.4'lük ziyaretçi artışı görüldü. Efes'i yaklaşık 90 bin ziyaretçi ile St. Jean Anıtı takip etti. Bergama ilçesindeki Akropol ise, 62 bin 220 konukla üçüncü sırada yer aldı.

FOTOĞRAFLI