Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Devlet Opera ve Balesi tarafından operayı izleyen çocukların duygu ve düşüncelerini yazmaları için bina içine ahşap bir küp yerleştirildi. Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Volkan Kıran, küp içindeki bölümlere bugüne kadar yaklaşık 500 çocuğun duygularını yazdığını söyledi.
Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Volkan Kıran, operayı seyreden çocukların görüşlerini öğrenmek için özel tasarlanan küpün müdürlük binası içinde yer aldığını kaydetti. Küpün 4 bin 200 parçadan oluştuğunu dile getiren Kıran, bugüne kadar yaklaşık 500 çocuğun opera ve bale gösterilerini izledikten sonra duygu ve düşüncelerini küpteki bölümlere yazdığını dile getirdi. Amaçlarının çocuklara ulaşmak olduğunu belirten Kıran, "Biz, gelecekte Türkiye’yi şekillendirecek olanların şimdinin çocukları olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmuyoruz. Gerek sanatın kendisi gerekse de sanat eğitimi yoluyla, hayatın her alanında özgür ve yaratıcı düşünen çocuklar yetiştirmek, onların sanatın evrensel dilini kullanabilen bireyler haline dönüşmelerine katkıda bulunmak için çok çalışıyoruz. Müdürlüğümüzde gerçekleşen Operatur, Opera Zamanı, Masal Şatosu, Aliş - Maviş gibi tüm çocuk etkinlikleri sonrasında operamızda çocuklarımızın neşeli gülüşlerinin yankısı kalır. Çocukların 1-2 cümleyle hatta bazen tek bir kelimeyle bile duygularını yazdıkları anlar, onlarla en güzel iletişimi kurduğumuz anlar oluyor" dedi.
Ahşap küpün geçen yıl bina içine yerleştirildiğini söyleyen Volkan Kıran, "Operamıza gelen seyircilerimiz ve misafirlerimiz ilk olarak ahşap küple karşılaşıyorlar. Böylece çocukların fikirlerini sadece bizler değil tüm misafirlerimiz okuyabiliyor. Şimdiye kadar 500’e yakın çocuğumuz ahşap küpün üstündeki küçük renkli tahtalara düşüncelerini yazdı. Binlercesi de yazılanları okudu. Biz bu deneyimin uzun yıllar sürecek bir yolculuk olmasını istiyoruz. Ahşap küpün hemen doldurulması gibi bir düşüncemiz yok. Yan yana gelmiş iki yazı arasında bile yıllar olabilir. Küpün üstü tamamen yazıyla dolduğunda 4 bin 200 çocuk bize duygularını söylemiş olacak. Küpte yer kalmadığında 4 bin 200 adet küçük renkli tahta, küpten çıkartılacak ve küpün yan tarafındaki duvarda oluşturulacak ahşap zemine sırayla yerleştirilecek. Çocukların düşünceleri sonsuza kadar binamızda yaşayacak" diye konuştu.
Küpün üzerinde 'Çocuklar lütfen düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Çünkü biz onlardan ilham alıyoruz' yazısının yer aldığını söyleyen Volkan Kıran, "Çocukların hayal güçleri sınırsızdır. Onlar hayal kurarken hiçbir şeye sınır koymazlar. Onların dünyasında insanlar uçabilir, hayvanlar konuşabilir, isterlerse yıldızlara dokunabilir, küçük prens gibi dünyanın üstüne oturup evrene bakabilirler. Sanat da hayal gücü isteyen bir yaratıcılık alanı. Sahne ise hayal perdesi. Büyüklerin hayal güçlerinin ve yaratıcılıklarının bir yansıması. Çocukların fantastik hayalleri bizlere yaratıcı süreçte pek çok fikir verebiliyor. Sahnede teknik nedenlerle sınırlamalar olsa da hayal gücümüzü çocuklarınki gibi sınırsızlaştırmaya çalışıyoruz. Bu da bizi daha ileriye, geleceğe taşıyor. Çünkü biz gelecekte bugünün çocuklarına perdelerimizi açacağız" dedi.

YK(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)