Adnan AVUKA- Nezir GÜNEŞ/MARDİN, () - MARDİN Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, SineMardin 9'ncu Uluslararası Mardin Film Festivali'nin açılış konuşmasında dizi yapımcılarına tepki gösterdi. Ahmet Türk, Mardin'de çekilen televizyon dizilerinde işlenen konu, yazılan senaryoların Mardin'i kötü tanıttığını belirterek, "Mardin feodalitenin değil, modernitenin şehridir" dedi.
SineMardin 9'uncu Uluslararası Mardin Film Festivali'nin açılış kokteyli Mardin Otel'de yapıldı. Festivalin açılış kokteyline Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, merkez Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Emin Irmak, film yapımcıları, oyuncular ve çok sayıda devetli katıldı.
MARDİN FEODALİTENİN DEĞİL, MODERNİTENİN ŞEHRİDİR
Festival açılışında bir konuşma yapan Mardin'in Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, bölgedeki dram ve gerçekleri anlatan filmlere, dizilere ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Film ve diziler buradaki gerçekleri yansıtabilmelidir. Mardin, gerçek kültürünü ve gerçek kimliğini oluşturabilecektir. Türkiye ve dünyanın bölgede yaşananları görmesi ve algılaması gerekir. Mardin ile ilgili çekilen çok sayıda dizi var. Bu dizileri televizyondan izliyorum. Mardin'de çekilen diziler bu halkın gerçek kültürünü kesinlikle yansıtmıyor. Bu yapımlar, Mardin'in hoşgörü kültürüyle çelişen yapımlar. Burada eksiklikler var. Bunun üzerinde ciddiyetle durmamız gerekiyor. Mardin, dizilerde gördüğümüz gibi değildir. Mardin bir hoşgörü şehri, birçok kültürün, inancın buluştuğu bir şehirdir. Mardin kültürü, demokrasi anlayışı ile Türkiye'de en modern, en çağdaş kentlerin başında geliyor. Mardin, aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir kent değil. Demokrasi mücadelesini veren ve gerçekten halkımızın mutluluğu için çaba gösteren bir kenttir. Mardin feodalitenin değil, modernitenin şehridir."
60 FİLM İZLENECEK
Yapılan açılış konuşmaları ardından Grup Göç'ün verdiği konser eşliğinde davetliler hep birlikte halay çekti. Büyükşehir Belediyesi Süryani Başkan yardımcısı Februniye Akyol da davetlilerle birlikte halaya katıldı. Film festivalinde 31 uzun metrajlı, 18 kısa metrajlı film ve 11 belgesel olmak üzere 60 gösterim yapılacağı belirtildi. Festivale İran ve Irak'tan da filmler gösterime girecek.

AA,NG(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)