TOKAT'ın Pazar İlçesi'ne bağlı 69 nüfuslu Ballıca Köyü sınırları içerisinde bulunan ve sarkıtlarıyla dikkat çeken Ballıca Mağarası'nı bu yıl yaklaşık 65 bin kişi ziyaret etti.
Tokat'a 26 kilometre uzaklıktaki Pazar'a bağlı Ballıca Köyü sınırları içinde yer alan mağara, ziyaretçi akınına uğruyor. 1085 rakımdaki mağara, 680 metre uzunluk ve 95 metre yüksekliğine sahip, ziyarete açık 8 salondan oluşuyor. 1980'li yıllarda keşfedilerek 1996'da ziyarete açılan mağara ender rastlanan soğan sarkıtları ve mağara içi oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Tokat turizmi açısından büyük önem taşıyan mağaranın ziyaretçi sayısı ise her geçen yıl artıyor. 2013 yılının Kasım ayına kadar mağarayı yaklaşık 65 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.
'DÜNYADAKİ ENDER MAĞARALARDAN BİRİ'
Pazar Kaymakamı Sinan Başak, ilçenin ayrı bir doğal güzelliği bulunduğunu belirterek, "Ballıca mağarası ilçemize 8 kilometre uzaklıkta. Gerçekten dünyadaki en güzel mağaralardan bir tanesi. Hemen hemen dünyada bulunan mağaralardaki bütün oluşumların hepsini tek bir mağarada bulunduran ender mağaralardan bir tanesi. Özellikle soğan sarkıtlar dünyada üç tane mağarada bulunuyor, bunlardan bir tanesi de Ballıca mağarası. Ballıca mağarası ismini bal renginde olan sütun sarkıt ve dikitlerden alıyor'' dedi.
Kaymakam Başak, "Tanıtımı yapıldıkça bu sayının artacağına inanıyorum. Çünkü mağaramız gerçekten çok güzel. Ben çok fazla mağara gezdim, buranın kaymakamı olduğum için söylemiyorum ama gerçekten Ballıca mağarası gibisine şimdiye kadar rastlamadım" ifadelerini kullandı.
'HEDEF YILDA 500 BİN ZİYARETÇİ'
Ballıca Mağarası'nın işletmeciliğini üstlenen firmanın yetkilisi Hacı Bahçeçi, mağaranın 3.4 milyon yıl önce oluştuğunun belirlendiğini belirterek, "Bu yıl şu ana kadar 65 bin ziyaretçiye ulaştık. Geçen yıllara göre yüzde 60-70 artış söz konusu. Gittikçe gelişen bir potansiyeli var. Hedefimiz yılda 500 bin ziyaretçiye ulaşmak" diye konuştu.