ESKİŞEHİR, ()- AYDIN Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 30'uncu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Eskişehir'de açıldı. Ödüllü karikatürlerin yer aldığı sergi ilgi gördü.

Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki 30'uncu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi'nin açılış törenine Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, karikatür sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.

BU BİR KARİKATÜR OLİMPİYATIDIR

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Sergisi'nin dünyanın en büyük karikatür sergisi olduğu söyledi. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nı 'Karikatür olimpiyatı' olarak nitelendiren Büyükerşen şöle devam etti:

"Aydın Doğan Uluslararası Karikatür sergisi aslında dünyanın en büyük karikatür sergisi. Ben yıllar önce de söylemiştim şimdi de söylüyorum aslında bu bir karikatür olimpiyatıdır. Her yıl yenilenen karikatür olimpiyatıdır. Dünyanın bütün ülkelerindeki karikatürcüler, mizahçılar bu yarışmaya katılmaktadırlar. Jüri de genellikle yerli ve yabancı, uluslararası uzman olmuş karikatürcüler tarafından yarışmaya katılanları sonuçlandırır. Bu yıl ki sergiye 100'den fazla ülkenin karikatürcüsü her zaman olduğu gibi katılıyor. Aslında ben yıllardan beri bu sergide böyle yüzlerce karikatürün uluslararası  çizerlerin eserlerini taşıyan bu serginin Türkiye'ye büyük bir servet kazandırdığını düşünüyorum. Her karikatür orjinal sanat eseri, mizah sanatının en güzel inceliklerine sahip çizerlerin eserleri. Günün birinde Türkiye herhalde dünyadaki uluslar arası karikatür hazinesine sahip olacak."

MİZAH SANATINI SEVMEK BİR AYRICALIK

Yılmaz Büyükerşen, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Sergisi'nin her yıl mutlaka Eskişehir'de sergilendiğini söyledi. Bunun bir anlamının olduğunu belirten Büyükerşen sözlerine şöyle devam etti:

"Eskişehirliler sanatı çok seviyorlar, üstüne üstlük çok büyük bir özellik arz eden mizah sanatını sevmek bence başka bir ayrıcalık. Vaktiyle, gençliğimde çizerken sonradan yan çizer olan ben mi böyle düşünüyorum diye düşünüyorum bazen. Ama değil. Tabi ki dikkatimi çeken bir şey olmuştur daima, bu uluslar arası yarışma olunca çeşitli ülkelerden çizerler, karikatürcüler katılınca bakıyorsunuz çoğu kez en güzel anlatımlı karikatürlerin sahibi olan karikatürcüler demokrasinin olmadığı, şiddetin, diktatörlüğün ve hürriyetin olmadığı ülkelerden çıkıyor. Bu da çok ilginç. Bir başka özelliği de eğer toplumlar çok büyük baskı altındaysalar özgürlük bakımından, hukuk bakımından, yönetim bakımından bir de aynı şekilde sefalet içerisindelerse onların hicivleri çok keskin, bir iki çizgiyle ciltler dolusu kitaplarla anlatılabilecek olayları anlatabilecek çizgiler oluyor. Türkiye'de de son dönemlerde karikatürler hayli arttı. Ben 1950'lerde başlamıştım karikatüre 50'lerin sonuna doğru yani 27 Mayıs ihtilaline doğru Türkiye'de çıkan mizah mecmuaları, mizah gazeteleri hep çok sayıdaydı. Aklınıza gelebilen her türlü mizah mecmuaları Türkiye'de o tarihte gazetelerden çok okunan mevkutelerdi. Mevkute basılı malzeme demektir. Mizah yazıları o mecmualarda çok çıkardı. Şimdi tabi kuşaklar değişti, gençlik artık günümüzün teknolojilerinin ustası olan gençlik daha çok mizaha ağırlık veriyor. Leman, Fırt ve benzeri mecmualar, çizgiler onların alaycılıklarını, onların öfkelerini, onların keskin eleştirilerini çiziyorlar. Benim zamanımdaki karikatürcüler biraz daha düzgün insanlar çizerdi ama bunlar o kadar yamuk çizgiler, öylesine tiplemeler yapıyorlar ki korkunç ve bazen de ürkütücü tipler çiziyorlar. Bu demek ki bu insanlarda çizgileri egzajere edilebilecek kadar köşeli, çirkinlikler yaratacak insanlar herhalde olsa gerek diye düşünüyorum. Sözün latife tarafı da var ama gerçek tarafının da olduğunu düşünüyorum. O bakımdan eski dergileri onların yumuşak çizgilerini doğrusunu isterseniz aramıyor değilim. Genç karikatürcüleri de takdir etmekten kendimi alamıyorum. Mizaha, gülmeceye karikatür de dahil bunların içerisine yazılı olanlar hariç bir rakip çıktı. İnternet çıktı. İnternetin mizahı da hakikaten fevkalade mükemmel esprilerle gündem mahsullerini ortaya koyuyorlar. Ben Aydın Doğan Vakfı'na süreklilik arz eden çalışmalarından dolayı, ki bütün dünya ülkelerinin görüşlerini yansıtıyor, sorunlarını da getiriyor bize kadar çok teşekkür ediyorum."

BİR KURUMUN 30 YIL BİR ETKİNLİĞİ SÜRDÜRMESİ ÖNEMLİ

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyşükerşen'in her zaman kendilerine destek verdiğini ifade ederek şöyle dedi:

"Biz Eskişehir'e her zaman büyük bir gurur ve heyecanla geliyoruz. Eskişehir bizim için eğitim ve kültür şehri, güzellikler şehri. Özlediğimiz şeylerin şehri. İnşallah böyle olmaya da devam edecek örnek şehir. Bugün, 30'ncu yarışmamızın sergisini getirdik. Bir kurumun 30 yıl bir etkinliği sürdürmüş olması bence çok önemli. Aydın Doğan Vakfı'nın bir başarısı arkasında Doğan ailesi, Doğan Grubu'nun desteğiyle hiçbir yerden yardım almadan 30 yıldır bu yarışma sürüyor. Arşivlerimizde 70 bine yakın karikatür var. Her yıl 100 civarında ülkeden buraya karikatürler geliyor. Dünyada olup biten her şeyi karikatürlerde görebiliyorsunuz. İfade özgürlüğü platformu olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim karikatürlerimizin bir özelliği kelime yok bunlarda dolayısıyla herkes anlayabiliyor. Ayrıca bazı yarışmalarda olan basında çıkmış olma şartı da koymuyoruz. Çünkü biliyorsunuz bazen de çıkamıyor basında. Dolayısıyla bize yollanan karikatürlerin tümünü biz yarışmaya alıyoruz. Uluslararası bir jürinin elemesinden geçiriyoruz. Ondan sonra albümleri tüm dünyaya dağıtarak, internette, web sitemizde sanal müzemize koyarak, böyle sergilerle hem ülkemizde hem de dünyada dolaştırıyoruz. Umarım beğenirsiniz, faydalanırsınız."

Konuşmalar sonunda Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e 30. Aydın Doğan Karikatür Yarışmasına katılan eserlerin bulunduğu albümleri hediye etti. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki sergi 11 Mart 2014 tarihine kadar izleyicilere açık tutulacak. 

30'UNCU AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI

Serbest konulu 30. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 77 ülkeden 842 sanatçı 2544 karikatür ile katıldı. Önseçiciler Kurulu'nun seçtiği 43 ülkeden 199 sanatçının 234 karikatürü, 17 Haziran 2013 Pazartesi günü Bodrum Işıl Club'da toplanan uluslararası seçici kurul üyelerinin değerlendirmesine sunuldu.

Seçici Kurul yarışmada Birincilik ödülünü Polonyalı sanatçı Krzysztof Grzondziel'e, İkincilik ödülünü Türkiye'den Asuman Küçükkantarcılar'a, Üçüncülük ödülünü ise Lüksemburg'tan Pol Leurs'e verdi.

Seçici Kurul ayrıca; Majid Amini (İran), Amir Catic (Bosna Hersek), Hamed Bazrafkan (İran) Rafael Correa (Brezilya), Jose Antonio Garci Nieto (Meksika), Mojtaba  HeidarPanah (İran) Ali Raşit Karakılıç (Türkiye), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Paul Verschaeren (Belçika), Sajad Rafeei (İran), William Rasoanaivo (Madagaskar) ve Didie Sri Widiyanto (Endonezya) 'yu Başarı Ödülüne değer gördü.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na, düzenlendiği yıllar içinde 137 ülkeden 7 bin 800 sanatçı 80 bine yakın eser ile katıldı. 

KA,HT,SK(EK/SSA)  (FOTOĞRAFLI)