SİVAS'ta 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na ait askeri alan içerisinde bulunan kilise, Sivas Ermeni Dostları Derneği'nin girişimi sonucu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın talimatıyla askeri alandan çıkarılarak restore edilecek.
5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı sınırları içerisinde bulunan Surp Kevork Kilisesi'nin askeri alan dışına çıkarılması ve kendilerine verilmesi için Sivas Ermenileri ve Dostları Derneği temsilcileri, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan geçen Ekim ayında istekte bulundu. Bu isteği olumlu karşılayan Bakan Yılmaz, kilisenin askeri alan içinden çıkarılıp Sivas İl Özel İdaresi’ne tahsisi ve restorasyon çalışması yapması için talimat verdi.
Bu talimat üzerine harekete geçen Sivas Valiliği ve İl Özel İdaresi Müdürlüğü devir talebi ile ilgili gerekli yazışmaları başlattı. Tarihi kilisenin bu ay içerisinde İl Özel İdaresine devir işleminin gerçekleşeceği ve 2014 yılı yaz döneminde ise restorasyonunun yapılacağı belirtildi.
Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih Ayhan, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın askeri alandaki Ermeni kilisesinin Özel İdareye tahsisinin sağlanarak buranın turizme kazandırılması konusunda talimat verdiğini belirterek, "Biz de bunun üzerine İl Özel İdare olarak gerekli çalışmaları başlattık. Kültür Varlıkları Uygulama Bürosunun yapmış olduğu inceleme sonunda koruma bantlarının belirlenmesi, alanın mülkiyet durumlarının ortaya çıkarılması işlemi yapıldı. Buranın Hazineye ait olduğu fakat Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olduğunu öğrendik. Defterdarlığa yapmış olduğumuz talep doğrultusunda buranın tarafımıza tahsisi yapılarak gerekli çalışmaları en kısa zamanda yapmayı arzu ediyoruz. Şu anda hukuki süreç devam ediyor. Defterdarlık ile Milli Savunma Bakanlığı'nın muvafakatını aldıktan sonra tahsisini yapacağız. Daha sonra biz de buradaki çalışmayı başlatacağız. Kış döneminde bu bölgedeki mülkiyet durumu ile koruma bantlarının oluşturulması hedefliyoruz. Daha sonra ise restorasyon programını hazırlayarak gelecek yıl burası ile ilgili gerekli çalışmaya başlayacağız. Sayın bakanımızın ve valimizin talimatları doğrultusunda kurumumuz gerekli olan işlemleri yapmaktadır" dedi.
NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİNE KARAR VERİLECEK
Şu anda sadece kilisenin restorasyon aşaması ile ilgilendiklerini, sonrası için bir karar bulunmadığını belirten Ayhan, "Bura ile ilgili biz öncelikle restorasyon ve daha sonra korunmasını sağlayacağız. Tadilat ve restorasyon çalışmaları bittikten sonrası nasıl kullanılacağına devlet büyüklerimiz karar verecektir. Biz sadece bize verilen talimat doğrultusunda gerekli çalışmayı yapıyoruz. Sivas'ın da durumu dikkate alınarak hassas bir çalışma yapılacaktır. Kilisenin tahsisi yapıldıktan sonra önümüzü net bir şekilde göreceğiz. Kilisenin ilk önce askeri alandan çıkarılması gerekiyor. Bundan sonra sağlıklı bir çalışma yapılacak. Şimdiki çalışmamız zaten buna yönelik" diye konuştu.
Askeri sınırlar içerisinde bulunan ve silah deposu olarak kullanılan kiliseyi her yıl şehir dışından ziyarete gelen Ermeni kafilelerin gezmesine izin veriliyor. Kilisenin yanında ise Ermeni mezarlığı bulunuyor.