KARS'taki Kafkas Üniversitesi'ndeki Uluslararası Ani Sempozyumu'na katılan tarih araştırmacısı Sezai Yazıcı 'Ani'nin Yeraltı Sırları' başlıklı sunum yaptı. Anadolu'daki en eski medeniyetlerden Ani antik kentini anlatan Yazıcı "Ani'de gizli su kanalları, keşfedilmemiş keşiş hücreleri, meditasyon odaları, devasa dehlizler, çatallaşan geçitler, akıl almaz tuzaklar, ucu olmayan tüneller, niçin yapıldığı anlaşılmayan oyuklar, yön duygusunu kaybettiren köşeler var" dedi.
Kafkas Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen Uluslararası Ani/Kars Sempozyumuna akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler katıldı. Sempozyuma katılan tarih araştırmacısı Sezai Yazıcı'nın 'Ani'nin Yeraltı Sırları' başlıklı sunumu dikkat çekti. Ani Ören Yeri ile ilgili bilinmeyenleri anlatan Yazıcı, Ani'de 823 yeraltı yapısı ve mağara bulunduğunu, tünel ve geçitlerinin uzunluğunun 500 metrenin üzerinde olduğunu bildirdi. Türkiye- Ermenistan sınırıda bulunan Ani'deki yeraltı yapı ve mağaralarının çoğunun konut olarak kullanıldığına dikkati çeken Yazıcı şunları söyledi:
"Ani'de gizli su kanalları, keşfedilmemiş keşiş hücreleri, meditasyon odaları, devasa dehliz, çatallaşan geçitler, akıl almaz tuzaklar, ucu olmayan tüneller, niçin yapıldığı anlaşılmayan oyuklar, yön duygusunu kaybettiren köşeler var. Yapıların en önemlileri Giden Gelmez Tüneli, Yeraltı Anisi, Gizli Kapılar'dır. Ayrıca Ani'de yer altındaki Manastırla 3ayrı önemli geçidi de bu kategoride sayabiliriz. Öte yandan Ani'de son derece karmaşık 4 yapı bulunmaktadır. Bunların bir bölümünde çökmeler olmuştur. Kimilerine ulaşmak son derece güçtür. Ani'nin tanıtımında artık yeraltı Ani'sinden de söz etmenin zamanı gelmiştir. Kültür Bakan ve Turizm Bakanlığı'nca yeraltı yapılarının işaretleme çalışmaları başlanılmalıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeraltı yapılarına büyük ilgi duyulduğu akıldan çıkarılmamalıdır."

FOTOĞRAFLI