CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün, müzik alanında merhum Ahmet Kaya’ya verilmesinin uygun görüldüğü açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü almaya hak kazananlar açıklandı. Bu çerçevede, Prof. Dr. Mustafa İsen, Nadir Alpaslan, H. Ahmet Sever, Yusuf S. Müftüoğlu, Zeynep Damla Gürel, Prof. Dr.Tufan Gündüz,  Prof. Dr. Osman Horata’dan oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün, İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı değerli çalışmaları  için  Prof. Dr. Fuat Sezgin’e, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle 'Sosyal Bilimler' dalında  Prof. Dr. Daron  Acemoğlu’na, Türk edebiyatının geniş kitlelerce benimsenmesine ve toplumumuzda  kültür tarihine yönelik ilginin oluşmasına sağladığı önemli katkılar için 'Edebiyat' dalında Prof. Dr. İskender Pala’ya, 'Batıya Akan Nehir' belgeseli ile insanlık tarihinin doğudan batıya yürüyüşünü güçlü bir görsellik ve zengin bir anlatımla aktarmadaki başarısı ve bu doğrultuda medeniyetler arası uzlaşıya getirdiği değerli bakış açıları için 'Belgesel' dalında Prof. Dr. Bekir Karlıağa’ya, doğal ve kültürel çevre konuları ile kentlerdeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında gösterdikleri yoğun çabalar  ve kent kültürü alanındaki toplumsal farkındalığın artmasında sergiledikleri başarılı çalışmaları ile 'Kültür ve Sanat Kurumu' olarak Tarihi Kentler Birliği’ne, müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirdiği gerekçesiyle 'Müzik' alanında merhum Ahmet Kaya’ya verilmesi uygun görüldü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdi. Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacağı bildirildi.

(SS)