ADANA'da bu yıl ilki gerçekleştirilen 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesi kapsamında bir defada 25 bin kitap basılmasıyla rekor kırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden kitapların satışı için 25 bin bandrol istenmesi de dikkat çekti.
Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Seyhan Rotary Kulübü ve Güney Rotary Kulübü'nün girişimi ve 32 sivil toplum kuruluşunun da katkısıyla yaşama geçirilen 'Adana'ya Güç Verenler 1' projesi için farklı meslek ve sanat gruplarından 25 kişi, 'karşılığında bir şey beklemeden Adana'ya hizmeti ödev saymış örnek kişiler' olarak yaklaşık 1 yıl önce belirlendi. Proje için seçilen kişilerin biyografilerinin hazırlanması ve özel ışıkla fotoğraflarının çekilmesi için kendileri ve yakın çevreleriyle uzun görüşmeler yapıldı.
FOTOBİYOGRAFİK KİTAPLAR
Görüşmelerin ardından, aralarında Muzaffer İzgü ve Ethem Çalışkan'ın da bulunduğu 25 kişinin 25 bin kare fotoğrafı, 'caravaggio' (karanlığı delen ışık) tekniğiyle çekildi. Uzun uğraşlar sonucu tamamlanan çekimlerin ardından da her kişi için 40'ar sayfalık aynı formatta birer kitap hazırlandı. İnterkey Grafik Tasarım Yayınları'nca 25 kişi için toplam 25 bin tane basılan fotobiyografik kitaplarda, belirlenen isimlerin yaşam öyküleri, kendilerini tanıyanların anlatımları ve çekilen portre fotoğraflarına yer verildi. Ayrıca, projede çekilen fotoğraflar, mimar Mine Liman tarafından özel olarak yeniden tasarlanan 75'inci Yıl Sanat Galerisi'nde sergilendi.
KONTROL ETTİLER
'Adana'nın vefa projesi' olarak nitelenen ve sanatsal etkinlikleri 16-18 Ocak 2014 tarihlerinde yapılan Adana'ya Güç Verenler 1 Projesi ile çok önemli bir işe imza attıklarını anlatan Proje Sanat Danışmanı S. Haluk Uygur, açtıkları fotoğraf sergileri ve düzenledikleri konserin büyük ilgi çektiğini söyledi. Adana'ya değer katan insanları yaşarken onurlandırmak ve ölümsüzleştirmek istediklerini aktaran Uygur, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda kahramanlarımızı ölümsüzleştirmek adına onlar için fotobiyografik kitaplar hazırlamaya karar verdik. Kitaplar için bandrol alabilmek amacıyla prosedürleri izleyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvurduk. Bandrol başvurusunda hangi kitabın kaç tane basılacağını bildirdik. Toplam 25 bin kitap basılacağı için bu kadar bandrol talep ettik. Bandrol başına 2.2 kuruş olmak üzere toplam 550 lira ödeme yaptık. Anadolu kentlerinden birinden bir anda 25 bin kitap için bandrol istenmesi normal bir durum olarak karşılanmadı. Bandrol başvurumuzun ardından şaşıran yetkililer Ankara'dan gelip, prosedüre uygun olarak basılan kitaplara baktı ve bandrolleri teslim ettiler. Satış onayı alan kitaplarımızı 10 liradan ilk önce Çukurova Kitap Fuarı'nda satışa sunduk."
ADANA'YA DEĞER KATAN 25 KİŞİ