Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - KÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izinli kazılara 43 milyon 125 bin lira kaynak verildiğini belirterek, "Bu rakam 2002 yılında kazılara ayrılan bütçenin yaklaşık 23 katıdır" dedi.
36'ncı Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Zeugma Mozaik Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Sempozyumun açılış törenine; Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile yurt içi ve yurt dışında kazılar yapan arkeoloji ekipleri ve akademisyenler katıldı.
1979 yılından bu yana her yıl yapılan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun açılışında konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, kazı çalışmalarına son 10 yılda büyük önem verildiğini kaydetti. Geçen yıl kazılara 43 milyon 125 bin lira ödenek aktarıldığını ve bu rakamın verilen önemi ortaya koyduğunu anlatan Kocapınar şöyle konuştu:
"Bu rakam 2002 yılında 1 milyon 877 bin lira civarındaydı. Yani 2002 yılından 2013 yılına kadar kazılara ayrılan ödeneğimiz yaklaşık olarak 23 kat artmış durumdadır. Ekonominin hızlı büyüdüğü ülkelerde kültür varlıklarının tahribatı şüphesiz daha hızlı olmaktadır. Tahribatın sadece bir avuç insan tarafından önlenmesi elbette mümkün değildir. En azından kültürel miraslara zarar veren insanlar kadar hızlı hareket etmemiz gerekmektedir. Maalesef bunu sağlamak için yeterli kaynaklar bulamamaktayız. Bu nedenle sahip olduğumuz ödenekleri maksimum verimlilikte kullanmamız gerekiyor."
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuşmasında kentin çok eski bir tarihe sahip olduğunu belirtti. Gaziantep'te birçok medeniyetin kalıntısının bulunduğunu ifade eden Fatma Şahin, "Bütün medeniyetlerin burada karşılığını buluyorsunuz. İnsanlık tarihi kadar eski Dülük Antik Kenti burada bulunuyor. İnanç turizmi açısından Hitit Medeniyeti'nin kalıntıları, Roma medeniyetinin bütün gelişimini ve değişimini burada bula bilirsiniz. İslam medeniyetinin gelişimini ve değişimini bu topraklarda göre biliyorsunuz. Cumhuriyet tarihini, Kurtuluş mücadelesini, istiklalimizin ve istikbalimizin en önemli zaferleri bu topraklarda kendisini buluyor. Dolayısıyla bizim bu tarihi alıp geleceğimize çocuklaramıza aktarmak gibi çok önemli bir köprü vazifemiz var" diye konuştu.
Bakanlık Müsteşarı Özgür Özarslan da Gaziantep'in, Ankara, İstanbul ve İzmir'den sonra en çok özel müzeye sahip şehir olduğunu söyledi. Anadolu'da bu anlamda iyi gelişmelerin yaşandığını ifade eden Özarslan, "Tarih ve kültürün korunması, gelecek nesillere aktarılması bir anlamda da kültür enstitüsünün oluşturulması, bu yarış içerisinde Gaziantep güzel bir sınav veriyor. Sayın belediye başkanımızın, geçmiş başkanımız içinde söyleyebilirim ani yaklaşımla, özellikle tarih ve kültürel mirasın yaklaşımı konusunda yerel yönetimler açısından farklı bir bakış açısı getirmişlerdir" dedi.
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise konuşmasında kentin 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatarak, "Gaziantep, İpekyolu üzerinde kurulmuş olan önemli bir yerleşim ve üretim merkezidir. Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini taşıyan, antik kentlerimiz, tarihi eserlerimiz bir hayli fazla. Bugüne kadar geçmiş dönemde bunların bir kısmı restore edildi" dedi.
Açılışı yapılan ve 6 Haziran'a kadar sürecek sempozyumun ilk oturumunda; Karkamış, Zeugma ve Milas'taki kazılara ilişkin bilgiler verildi.

EB(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)