Teknolojiyi hayatımızdan tamamen çıkarmanın mümkün olmadığını belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, teknoloji bağımlılığının günümüzde yetişkinler kadar çocukları da etkilediğine dikkat çekti. Alınacak bazı önlemlerle teknolojinin olumsuz etkileri en aza indirilebilir. İşte ailelerin çocuklarını teknoloji bağımlılığından korumaları için 7 öneri...

TEKNOLOJİK BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE EBEVEYNLERİN YAPMASI GEREKENLER

1-İLETİŞİM KURUN

Koşullu mesajlar vermeden çocuklarınıza saygı ve sevgi gösterin. Çocuklarınızla aile, akraba ve arkadaş ziyaretlerine gidin. Ziyaretlere giderken teknolojik cihazları yanınızda götürmeyin.

2-KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Küçük çocuklarla parklara ve spor merkezlerine, gençlerle sinema, tiyatroya ve maçlara gidilebilir. Birlikte kitap, gazete ve dergi okuma saatleri planlayın.

3-OYUN OYNAYIN

Çocuklarla birlikte halıda, yerde ya da masada karşılıklı ya da eşli oyunlar oynayın.

4-İYİ MODEL OLUN

Ebeveynler diğer aile üyelerine davranışlarıyla örnek olmalıdır. Evde bilgisayar üzerinden yapacağınız işleri ve teknolojiyi “çok acil” bir durum varsa bile belirli zaman aralıklarında ya da kısa süreli kullanmaya özen gösterin.

5-SORUMLULUK VERİN

Çocuklarınıza yaşına uygun, ev içerisinde yapabileceği sorumluluklar verin.

6-SINIR KOYUN

7 yaşından önce çocuklarınızı bilgisayar, laptop, İ-pad ve akıllı telefon ile tanıştırmayın. 7 yaşından sonra ise günde 1 saat olacak şekilde, sizin eşliğinizde eğitsel oyunlar ile zaman geçirmesini sağlayın.

7-TAKİP EDİN

Çocuğunuzun güvenli internet bağlantısı kullanmasını sağlayın, arkadaşlarını tanıyın ve internet kullanımını takip edin.