İngiltere, meme kanserini önleyici ilaç tedavisi için kolları sıvadı.
Aile geçmişinde kanser olan ve genetik olarak risk grubunda bulunan binlerce kadına önlem amaçlı ilaç tedavisi önerilecek.

Ulusal Sağlık Hizmetleri kapsamında İngiltere'de resmi bir kılavuz yürürlüğe giriyor. Kılavuzda 5 yıl süreyle uygulanacak tamoksifen tablet ilaç tedavisinin meme kanseri riskini %40 oranında azaltacağı vurgulandı.

NASIL UYGULANACAK?
Önleyici ilaç tedavisinin yüksek risk taşıyan kadınlarda mastektomi operasyonu için bir alternatif olabileceğine değinildi. Hazırlanan sağlık planı çerçevesinde en az yüzde 17 meme kanseri riski taşıyan 35 yaş üstü kadınlar önleyici ilaç programından yararlanabilecek. Programa dahil olan kadınlar beş yıl boyunca her gün bir hap alacak. Programın maliyeti yıllık 75 lira olarak belirtildi.

Fakat uzmanlar, seçeneklerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN BİR İLK
Meme kanserinde Angelina Jolie gibi çok yüksek risk grubuna dahil kadınların mastektomi operasyonuna başvurabileceği belirtildi. Bu operasyonun bazı durumlarda ömür boyu meme kanserine yakalanma riskini neredeyse sıfıra indirdiği biliniyor.

Yayınlanan kılavuz ve planlamalar Avrupa'da bir ilk olma özelliği taşıyor. Meme kanserini önlemek için sağlıklı kadınlara ilk kez İngiltere'de tablet ilaç tedavisi önerilecek.