Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kadınların evde iş yerlerinde çalışırken daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Fiziki travmaların başlıca fıtık sebebi arasında yer aldığının altını çizen Şahabettinoğlu, bilhassa ev işlerinde çok hata yapıldığını vurguladı.

Başta manipülasyon yani elle tedavi olmak üzere bel ve boyun fıtıklarında fizik tedavilerin oldukça başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, Bursa'daki merkezinde uzun yıllardır hastalarına manipülasyon tedavisi uyguluyor.

Bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 98'inin ameliyatsız elle tedavi edilerek iyileşebileceğine dikkat çeken Şahabettinoğlu, bel ağrınız mevcutsa ve bu ağrı bacağınıza vuruyorsa bel fıtığı, boyun ağrınız varsa ve bu ağrınız kollarınıza-ellerinize vuruyorsa boyun fıtığı olabileceğinizi düşünerek hemen bir fizik tedavi doktoruna gidip muayene olmanızı tavsiye ediyor. Şahabettinoğlu, hastalığın durumuna göre aletli fizik tedavi, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, enjeksiyonlar ve manipülasyon (elle tedavi) yöntemlerinden bir veya birkaçının uygulanabileceğini söyledi.

Bel fıtığının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere nazaran daha fazla olduğunu belirten Dr Şahabettinoğlu, “Ev işlerini yaparken, mesela mutfak tezgahında çalışırken bir elinizi tezgaha dayayıp diğer eliniz ile işlerinizi yapı. Ayakta iken iki elle aynı anda uzun süreli iş yapmayı. Aralıksız uzun süreli ütü yapmayı. 3-4 gömlek ütüleyince birkaç dakika mola veri. Sonra tekrar aynı şekilde devam edi. El-yüz yıkarken bir eliniz lavaboya dayalı olsun. Tek elle yüzünüzü yıkayın. Ağır masa ve koltukları kaldırmayın. Cisimleri, objeleri uzanarak değil, yanında durarak alın. Pazardan ve marketlerden aldığınız poşetleri iki elinizde eşit bölerek ve çok yüklenmeden taşıyın. Birkaç pencere açarak cereyanda iş yapmayın" dedi.