Bütün ilişkilerin temeli iletişimdir. Bu ister eşiniz, ister iş arkadaşınız, ister çocuğunuz olsun; doğru iletişimi kuramazsanız, ilişkinizde sorunlar ortaya çıkar. Eşlerde ise bu durum, diğer ilişkilere oranla daha fazla yara almaya neden olabilir.
Eğer ilişkinizde doğru iletişimi sağlamak istiyorsanız, bu hatalardan uzak durmanız gerekiyor. Bakalım ilişkilerdeki iletişim hataları nelermiş?Çok konuşuyor ama az dinliyorsunuz!

İlişkilerde bencillik, her alanda size zarar verir. Hangi alanda olursa olsun, bencil davranmaktan uzak durmalısınız. Karşınızdakini dinlemeyi unutur ve sürekli konuşursanız, ilişkinizde sorunların oluşması kaçınılmazdır. Üstelik bu sevdiğinizin size karşı kalp kırıklarıyla dolmasına de neden olacaktır.

Yargısız dinlemeyi bilmiyorsunuz!

Sevdiğiniz kişinin anlattıklarını en başından itibaren yargısız biçimde dinlemeyi öğrenmelisiniz. İçinizden geçirdiğiniz düşüncelerin bile yüzünüzde yansımasını görebilecek kadar sizi iyi tanıyan biriyle iletişimde olduğunuzu unutmayın. Onun içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışın.Dinliyor görünüyor ama duymuyorsunuz!

Eğer sevdiğinizi dinleyemeyecek kadar meşgulseniz veya kafanız doluysa bu durumu ona açıklayın ve birkaç saat sonra veya ertesi gün bu konuyu konuşursanız ona tüm dikkatinizi

verebileceğinizi açıklayın. Hem ona değer verdiğinizi gösterirsiniz, hem gerçekten ne anlattığını dinlemiş olursunuz.

Dediklerini anlamak yerine, istediğinizi anlıyorsunuz!

Size söyleneni değil, anlamak istediğinizi anladığınızda, ciddi bir iletişim sorununun kapısını açmış oluyorsunuz. Altında anlamlar aramak, dolaylı biçimde anlamak gibi hatalara düşmeyin. Eğer konuşma içinde bir ima olduğunu düşünüyorsanız, direkt olarak sorun ve ne demek istediğini tam olarak anlayın.Sormaktan çekiniyorsunuz!

Size anlamadığınız bir şey söylediğinde kafanızı sallayıp onaylamak yerine, anlamadığınızı söyleyip açıklama isteyebilmelisiniz. Aklınızdaki soruların cevaplarını size üçüncü şahıslar veremez. Sadece siz ve sevdiğiniz kişi, yani size onları söyleyen kişi arasında düzenlenebilecek bir konuşmadır bu. Anlamadıysanız bir daha sorun.

İstediklerinizi söylemiyorsunuz!

Sizin karşınızda medyum yok ki! Aklınızdan geçenleri, hislerinizi ve isteklerinizi söylemezseniz, karşınızdakinin sizi ne kadar severse sevsin bilmesini bekleyemezsiniz. Söyleyin, anlatın ve sonrakırgınlık yaşayın. Beklenti içine girip, karşınızdakinin bunu hissetmesini beklemek fazla abartılı bir davranış biçimidir.Sürekli çözüm üretmeyin!

Bazen sadece dinlemeniz yeterlidir. Sürekli çözüm üretmeye çalışmanız, karşınızdakinin artık sizinle sıkıntılarını paylaşmasını engelleyebilir. Her anlatılana kendinizce bir çözüm üretmeyin. Zaten sizden akıl isterse, ne yapayım diye sorar değil mi? Sormuyorsa dinleyin ve paylaşın.