4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nde düzenlenen toplantıda konuşan Gültekin, 2015 yılı kanser istatistikleri hakkında bilgi verdi.

2015'de teşhis edilen kanser sayısının Türkiye genelinde 174 bin olduğunu belirten Gültekin, "103 bin erkekte ve 71 bin kadında kanser teşhis edildi. Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında, tütüne bağlı olarak akciğer kanseri var. Prostat ve bağırsak yani kolon kanseri onu takip ediyor. Kadınlarda ilk üç sıranın değişmediğini görüyoruz. Birinci sırada meme, ikinci sırada troid ve üçüncü sırada da kolon kanseri var" dedi.

Her yıl ortalama 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirten Gültekin, erkeklerde tütüne bağlı kanser, kadınlarda ise meme kanseri taramalarının öncelikli programları arasında yer almaya devam edeceğini söyledi.

Kadınlarda tütünden kaynaklı kanser arttı

Türkiye'de önceki yıllara göre kanser artış hızında gerileme olduğunu aktaran Gültekin, "Tüm kanserlerde plato çiziyoruz, artışı durdurduk. Erken teşhis ve önleme programları ile bunları gerçekleştiriyoruz. Tütün kontrol programı sayesinde erkeklerde yüzde 88'lerden 80'lere indi. İnme trendi devam ediyor ama hala dünyada tütüne bağlı kanserlerde ön plandayız. Bu program iyi gidiyor. Sahiplenelim, moral verici. Erkeklerde akciğer kanseri yüzde 56'dan yüzde 50'lere düştü. Bu kanserlerin azaldığını görüyoruz. Kadınlarda tütüne bağlı kanserlerde ise artış yaşandığını görüyoruz. Aman dikkat edelim, tütün ürünlerini aktif kullanan veya pasif etkilenen kadınlarımıza. Kadınlarımızda bu rakamları görmeyi istemiyoruz" dedi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Tezer Kutluk da, dünyada her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, 8 milyon kişinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

DSÖ 10 milyar kişiye kanser taraması yaptı

Kanserde teşhis ve tedavi noktasında son yıllarda çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Kutluk, "Tünelin ucunda ışık göründü. 'O ışığa nasıl ulaşabiliriz' çabasındayız. Önümüzdeki üç yılın teması 'yapabiliriz' ve 'yapabilirim' olacak" dedi. Kutluk, Dünya Kanser Örgütü'nün (DSÖ) sosyal medya vasıtasıyla 2015 yılında 10 milyar kişiye ulaştığını ve tarama gerçekleştirdiğini söyledi.