CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını, bu kadınların yüzde 89’unun hiçbir yere başvuramadığını ifade etti.  Nazlıaka, son 5 yılda öldürülen kadın sayısının 1134 olduğunu söyledi.

Nazlıaka, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında erkeklerin 2014 yılında 281 kadını öldürdüğünü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz ettiğini ya da tecavüz girişiminde bulunduğunu, 560 kadını yaraladığını, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğunu belirtti.

YÜZDE 31’LİK ARTIŞ

Kadın cinayetlerinde 2013 yılına göre yüzde 31’lik artış yaşandığını kaydeden Nazlıaka, şöyle devam etti:

“2014 yılında erkekler tarafından öldürülen 281 kadının yüzde 20,64’ü ayrılmak istediği için, yüzde 8,9’u devlet koruyamadığı için öldürüldü. Kadın cinayetlerinin yüzde 3,9’unda katiller daha önce başka şiddet vakaları nedeniyle yargılanmış; beraat ederek, afla ya da denetimli serbestlikle cezaevinden çıkmıştı. Toplam 11 kadın, cezasız kalan saldırganlar tarafından öldürüldü. Şiddete maruz kaan 560 kadının yüzde 12,85’i boşanmak istediği için, yüzde 4,5’i yasal girişimde bulunduğu için şiddete maruz kadı. 2014 yılında tecavüz mağdurlarının yüzde 32,11’ini çocuklar oluşturdu, 12-17 yaş arası 35 kız çocuğu tecavüze uğradı.
‘Kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum’ cümlesinden başlayarak son yıllarda kadınların bedenleri üzerinden kararlar alan zihniyet, kadınları tutsak etmeyi ana gündem maddelerinden biri olarak belirlemiştir. Kadına yönelik şiddet, çocuk gelinler, ensest gibi konular, Türkiye’nin yaşadığı diğer sorunlardan daha az önemli değildir. Bu konular ‘gündem değiştirme’ olarak yorumlandıkça, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin neden okul öncesinden itibaren verilmesi gerektiğini bir kez daha anlamış oluyoruz.”

HER 10 KADINDAN 4’Ü ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını belirten Nazlıaka, bu kadınların yüzde 89’unun hiçbir yere başvuramadığını ifade ederek, “Çünkü nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Ayrıca yasa uygulayıcılar da şiddete uğrayan kadın kendilerine başvurduğunda ne yapacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu.