2015’in Eylül ayında Scott and Jessica Walker’ın bebekleri Molly dünyaya geldi. 7 hafta önce doğan Molly doğumdan sonra bir takım komplikasyonlarla karşılaştı. 3 hafta hastanede tedavi gördü. 5 aylık olduğunda sağlıklı bir bebek haline geldi.

Derken bir akşam yemeğe çıktıklarında Molly’nin huysuzlanmaya başladığını fark ettiler. Tüm kontrollerini yapmalarına rağmen minik Molly ağlamaya devam ediyordu. Molly’nin annesi, bebeklerinin çorabını çıkarınca bir şeylerin ters gittiğini anladılar. Kızlarının tırnağında garip bir durum vardı.

Bir parmağına saç teli dolanmıştı. Şiş ve kızarıktı. Ayrıca dolanan saç teli, küçük Molly’nin teninde kesiğe neden olmuştu.  Bu rahatsızlığın bilimsel adı: Saç-iplik turnike sendromuydu.

New York Üniversitesi’nin pediyatri bölümünden Dr. Julie  L. Gallombardo’ya göre bu sendrom bebeklerde çok yaygın görülebilen ve erken fark edilmezse çok ciddi sonuçlar doğuran bir durum. İleriki evrede, dolanan saç telini çıkarmazsanız bebek kangren olabilir ve el ya da ayak parmaklarını kaybedebilir!

Başka bir saç-iplik turnike sendromu vakası

Molly bu sendroma yakalanan şanslı bebeklerdendi. Ailesi durumu hemen fark edip, bebeğin ayağında kesiğe ve acıya neden olan saç telini çıkardılar. Bu durum başka ailelerin başına gelmesin diye Facebook sayfalarından yaşadıklarını paylaşıp, aileleri uyardılar. Binlerce paylaşım aldılar: “Hiçbir sorunu olmamasına rağmen bebeğiniz ağlıyorsa parmaklarını kontrol etmeyi sakın ama sakın unutmayın!”

SAÇ-İPLİK TURNİKE SENDROMU NEDİR?

Saç-iplik turnike sendromu, el veya ayak parmakları, nadiren penis veya klitorise saç veya iplik dolanması sonucunda dolaşım bozukluğuna yol açan, sanıldığından daha sık görülen bir sendromdur.  Erken tanı ile uygun tedavi uygulanmazsa fonksiyon kaybı, uzuvların ampute olması gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.