ZONGULDAK'ın Çatalağzı Beldesi'ndeki Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES), 5 Şubat 2014 tarihindeki ihale ile özelleştirilecek olması basın açıklaması ile protesto edildi.
TES-İŞ Sendikası Zonguldak Şubesi tarafından ÇATES'in önünde düzenlenen basın açıklamasına, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve bazı siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 150 kişi katıldı. Eylemde, babası Mustafa Bayram ÇATES'te işçi olan fiziksel engelli 22 yaşındaki Miraç Bayram da tekerlekli sandalye ile yer aldı.
TES-İŞ Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Ahmet Hasanefendioğlu, Ak Parti hükümetinin, emekçilere ve işçilere karşı saldırılarına devam ettiğini savunarak, şöyle konuştu:
"11 yıldır 'demokrasi' diye tek adamlığı dayatan, 'barış' diye diye savaşı dayatan, 'kardeşlik' diye diye ayrışmayı dayatan, 'zenginlik' diye diye yoksulluğu dayatan ve söylediği her şeyin tersini yapan Ak Parti hükümeti, şimdi de 'enerjide kendi kaynaklarımızı değerlendireceğiz' diyerek Zonguldak kömürünü değerlendiren bu santralı ortadan kaldırmak istiyor. Biz ÇATES çalışanları olarak, madenciler olarak, bölge insanı olarak buna izin vermeyeceğiz."
Kalabalık, 'ÇATES'i satanı biz de satarız', 'ÇATES bizim onurumuzdur', 'zafer direnen emekçinin olacak' ve 'ÇATES bizimdir satılamaz' sloganları atarak dağıldı.
Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da ÇATES'in, 1948'de bölgedeki düşük kalorili kömürlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Alabaş, "ÇATES'in özelleştirilmesi, başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ve bölgedeki madencilik faaliyetlerinin zora girmesi anlamını taşıyor. Sadece elektrik veya maden işçilerinin değil tüm Zonguldak halkının, başta özel sektör maden ocaklarının, Zonguldak halkının ve kamuoyunun bu konuya duyarlı olması gerekiyor. Biz özelleştirme kararının birkez daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve buradaki sese kulak verileceğine inanıyoruz" diye konuştu.