Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan işçiler, Soma'daki maden faciası nedeniyle 1 gün iş bıraktı. Ocak önlerinde toplanıp Soma'da ölen arkadaşları için dua eden ve gıyabi cenaze namazı kılan işçilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.
Türk-İş'in çağrısı üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) örgütlü olduğu TTK  Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ockalarında işçiler bugün iş bıraktı. 'Milletimizin başı sağolsun' yazılı pankartın asıldığı Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağı girişinde sabah bir araya gelen işçiler, Soma'da ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulundu. 
400'ÜN ÜZERİNDE ÖLÜ VAR
GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, ölüm madenini işleten şirketin düşük ücretle çok kar etme zihniyeti içinde olduğunu savunarak, yer altı madenciliğinin kamuda kalmasını defalarca söylediklerine dikkat çekti. Facianın ardından Soma'ya gittiğini ve dün akşam döndüğünü hatırlatan Tutkun, faciada rakamların doğru verilmediğini de ileri sürerek şöyle konuştu:
"400'ün üzerinde ölü var. Panolara ulaşılamadı. O panoların arkasında kaç kişinin çalıştığı belli değil. Çünkü şirket, ocakta kaç kişinin çalıştığını ve nereye ne tertip ettiğini bilmiyor. Dünya literatüründe ilk kez 400'ün üzerinde şehit verdik. Bugün Türkiye'de değil, dünyanın bir çok ülkesinde iş bırakma eylemi var."
Daha sonra Soma'da ölen madenciler için Kuran okundu. Yakalarında 'Kalbimiz Soma'da' yazılı kurdele bulunan madenciler ölen arkadaşları için dua etti. Bu sırada madencilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.
GIYABİ CENAZE NAMAZI
Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan işçiler de sabah ocak girişinde toplandı. Soma'da ölen işçiler için Kuran okunmasının ardından dua edildi. Daha sonra da ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu da katıldı.

DS(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)