Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU / ZONGULDAK, () - İSTANBUL ve Ankara'da 5 yıl çeşitli işlerde çalışan, düzenli iş bulamayınca Soma'da madende çalışmaya başlayan 33 yaşındaki Ramazan Ünal'ın, 5'inci iş gününde yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Eşinin madende çalışmasını hiç istemediğini belirten 26 yaşındaki Nefise Ünal, "Ben hiç istemedim. 'Oraya giden sağ çıkmıyor' dedim. 'Beni kurtarırsa orası kurtarır, olursam oradan emekli olurum' dedi. Kızım mağdur olmasın diye yerin altına girdi, çıkamadı oradan" diyerek gözyaşı döktü.
Soma'daki maden faciasında ilk yaralı çıkarılanlardan olan ancak hastanede hayatını kaybeden Ramazan Ünal'ın, eşi ve 7 yaşındaki kızı Gülten'i Zonguldak'ta bırakıp 5 yıl gurbette çeşitli işlerde çalıştığı, ancak düzenli bir iş bulamaması nedeniyle madende iş başı yaptığı ortaya çıktı. Çaycuma ilçesi Basat Köyü'nde eşini toprağa veren Nefise Ünal, en son 4 ay önce gördüğü eşinin mezarını ziyaret ederek gözyaşı döktü. Nefise Ünal, eşinin Zonguldak'ta iş bulamamaması nedeniyle 2009'da kendisi ve kızını köyde bırakarak gurbete çalışmaya gittiğini söyledi. Ünal, eşinin 2 yıl İstanbul'da kola ve yemek fabrikasında çalıştığını, sonra Soma'da 7 ay başka bir ocağa girdiğini, ardından da Ankara'ya giderek maden ocağında ve inşaatlarda çalıştığını belirtti.
'BENİ ORASI KURTARIR'
Geçimlerini sağlayabilecek düzenli bir iş bulamayınca tekrar Soma'ya dönen eşinin  madende işe başladığını belirten Nefise Ünal şunları anlattı:
"Ben gitmesini hiç istemedim. 'Gitme, burada çalışalım beraber, oraya giden sağ çıkmıyor' dedim. 'Beni kurtarırsa orası kurtarır, olursam oradan emekli olurum' dedi. 'Yarın o sigorta sana da bana da kızımıza da bakar' dedi. Kızıyla bana bakmak için o maden ocağına girdi. Bir iş diye, sigorta diye o madene gitti. Bir sigorta için oraya girdi. Belki buralarda bir iş imkanı olsaydı, eşim oralara gitmezdi. Belki o madene girmezdi. Kızım mağdur olmasın diye yerin altına girdi, çıkamadı oradan. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum."
MADENE GİRERKEN KIZINI ANNESİNE EMANET ETMİŞ
Ankara'dan direk Soma'ya gitmesi nedeniyle eşini 4 aydır görmediğini ifade eden Nefise Ünal şöyle devam etti:
"Kızım sürekli arayıp, 'Ne zaman geleceksin baba?' diyordu. 'Paramı alıp geleceğim' dedi ama gelemedi. Yüzünü göremeden kara toprağa verdim kocamı. Çok zormuş. En son ocağa girmeden önce telefonda konuştuk. Bana, 'Ben senden hiçbir şey istemiyorum, yeter ki kızıma bak, kızım sana emanet' dedi. Sanki içine doğmuş. 'Gözün arkada kalmasın, kızıma gözümün içi gibi bakacağım' dedim. Son kez o zaman duydum kocamın sesini" diyerek gözyaşı döktü.

GG,CT(EE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)