MALATYA'daki Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007'de 1'i Alman 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesiyle ilgili davanın 86'ncı duruşması görüldü. 'Azmettirici' suçlamasıyla tutuklu yargılanan Varol Bülent Aral, cinayetlerin emrini Malatya eski İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger’in verdiğini iddia etti. Aral, Albay Ülger’in kendisine "Ancak bu çocukları bulabildik Bülentciğim" dediğini öne sürdü.
Zirve Yayınevi davasında 86. duruşma öncesi, sabah erken saatlerden itibaren Malatya Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, Ruhi Abat, Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Adil Akçay, Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen, Abuzer Yıldırım, Emre Günaydın ve Hüseyin Yelki katılırken, davanın tutuklu sanıkları emekli orgeneral Hurşit Tolon, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve tutuksuz yargılanan Aykut Sakat ile İlker Çınar katılmadı. Davanın tutuklu sanığı Varol Bülent Aral ise Elbistan Cezaevi'nden video konferans sistemiyle duruşmaya bağlanıp ifade verdi.
'CİNAYETLER ÖNCESİ HABER VERDİM, ÖNLEM ALINMADI'
Sanık Aral, duruşmada çok çarpıcı iddialar ortaya attı. Uygun şartlar altında ifadesinin alınması halinde çok fazla şeyin ortaya çıkacağını ileri süren Aral, davayla ilgili silahlı bir hesaplaşma olacağını, savcı, hakim ve polislerden de intikam alınacağını iddia etti.
Aral, tutuklu sanıklardan Malatya eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ile ilgili de çarpıcı iddialar gündeme getirdi. Ülger’in cezaevinde kendisine "Ancak bu çocukları bulabildik Bülentciğim" dediğini ileri süren Aral, bu sırada ise yanlarında diğer sanıklar Hamit Çeker ve Cuma Özdemir’in olduğunu iddia etti.
Zirve cinayetleri yaşanmadan önce gerekli yerlere haber verdiğini, ancak herhangi bir önlem alınmadığını iddia eden Aral, görülen davanın aydınlatılması için savcının kendisiyle görüşmesi gerektiğini de ifade etti.
Aral’ın iddiası üzerine Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa olayın ilk sanıklarından Emre Günaydın'a, Ülger'in söylediği iddia edilen sözleri duyup duymadığını sordu. Bunun üzerine Günaydın ise "Ben böyle bir söz duymadım. Bizi kimse azmettirmedi" şeklinde cevap verdi.
Aral'ın duruşmada görüntülü olarak verdiği ifadelerin çözümünün yapılmasının sonra konunun savcılığa iletileceğini belirten Mahkeme Başkanı Kısa, ileriki süreçte Aral’ın yeniden Cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabileceği belirtti.
'CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE GÖRÜYORUZ'
Duruşmada söz alan cinayet sanıklarından Abuzer Yıldırım ise cezaevinde kötü muameleye maruz kaldıklarını ileri sürdü. "Cezaevinde diğer sanıklarla bize farklı muameleler yapılıyor" diye Yıldırım, diğer sanıklara daha nazik davranıldığını ancak kendilerine hor davranıldığını iddia etti. Yıldırım, "Ben bunu gardiyana 'Onlara iyi davranıyorsunuz, bize it muamelesi yapıyorsunuz' diye söyledim. Hakkımda soruşturma açıldı. Bir de ceza alacağız. Kayırma yapılıyor" iddialarında bulundu.
Duruşma, sanıklardan Emre Günaydın ile Abuzer Yıldırım’ın cezaevinde görüş günü olması nedeniyle duruşmadan bağışık tutulmasıyla devam etti.

MP(MP/SS)