MALATYA'da 2007 yılında 1’i Alman uyruklu 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesine ilişkin 'Zirve yayınevi davası' sanıklardan Emre Günaydın ile Cuma Özdemir, tutuklu bulundukları süre 5 yılı geçtiği için avukatları aracılığıyla mahkemeye tahliye talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran ve azami tutukluluk süresini 5 yıla indiren kanunu onaylamasının ardından Zirve Yayınevi davası sanığı Emre Günaydın, avukatı Niyazi Tokmak; Cuma Özdemir ise avukatı Soner Demirci aracılığıyla davanın görüldüğü Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye dilekçesi verdi. Diğer sanıklar Abuzer Yıldırım, Hamir Çeker ve Salih Gürler'in de avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurması bekleniyor.
Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüştü. Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili açılan davada, ilk iddianamede 6'sı tutuklu 9 sanık yargılanmış, ardından oluşturulan ikinci iddianamede sanık sayısı 19'a yükselmişti.
Davaya ilişkin ikinci iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, Inönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Geleğen, Aykut Saka, Ilker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki sanık olarak yeralmıştı. Sanıklar ‘hükümeti darbeye teşebbüs’, ‘insan öldürme’, ‘öldürmeye azmettirme’, ‘yağma’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet ve farklı sürelerle hapis istemleriyle yargılanıyor.

MP(MP/AAA)