YUNANİSTAN’ın Rusya ile yaptığı anlaşma ile başta Kardak kayalıkları olmak üzere Ege’de Türkiye’ye yakın adaları, 3 tank, 10 zırhlı personel taşıyıcı araç ve 140 komandonun tam teçhizatlı olarak bindirilebildiği, uzun menzilli füzelere sahip hovercraft ile koruyacağı ileri sürüldü.
Yunanistan’ın savunma ve askeri haberlerle ünlü 'defencenet' ve 'rodosreport' adlı internet siteleri, dün öğleden 'Rusya Ege’de Türk işgalini önlemek için Yunanistan’a yardım edecek' başlıklı haber yayınladı. Haberde, Atina’da dün yapılan ve Rusya Savunma Bakanı Anatoly Antonov’un da katıldığı anlaşma ile Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki 2 binin üzerindeki adanın korunması amacıyla (Bu adaların yarısında yaşam sürmektedir) Rus ordusundan saatte 60 kilometre hız yapabilen, 140 komandoyu tam teçhizatlı olarak taşıyan, ayrıca 3 tank, uzun menzilli füzeler ve 10 zırhlı personel aracı taşıyabilen karada ve denizde hareket edebilen dev hovercraft’lardan alınması için anlaşma yapıldığını duyurdu.
HOVERCRAFTIN İLK GÖREV YERİ KARDAK BÖLGESİ
Aynı haber Rusya basınında da yer aldı. Haberde anlaşmanın sadece ana hatları belirtilirken, sözleşmede Rusya’dan alınacak ilk hovercraft aracı ve bu araçla ilgili taburun öncelikle Kardak bölgesi ve 'Dodecanese' denilen Bodrum, Marmaris ve İzmir’e yakın Yunan adaları bölgesinde konuşlandırılacağı belirtildi. Yapılan anlaşmada ayrıca Rusya’nın yardımı ile Yunanistan’ın hava savunma uçaksavar sistemlerinin yenilenmesi ve modernize edilmesi konusundada görüş birliğine varıldığı, savunma sektöründeki Rus-Yunan ilişkilerinin Avrupa'da güvenliğin yararına gerçek bir ortaklık kurulmasının diğer NATO ülkeleri için iyi bir örnek olabileceği belirtildi.
Anlaşmanın Yunanistan'ın silah alımı ve garanti bitiminden sonra ekipman desteği ile personelin eğitimini de kapsadığı vurgulanırken, anlaşmanın detayları hakkında daha fazla bilgi verilmedi.

YA (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)