İZMİR Barosu avukatlarından Şehrazat Mercan, okuduğu üniversite askerlik şubesine bildirimde bulunmadığı için oğlu Baran Mercan’a verilen 890 lira adli para cezasına karşı Niksar Kaymakamlığı ve Niksar İlçe İdare Kurulu'na açtığı davayı kazandı. 'İdari para cezasının kaldırılması' istemiyle açılan davada, Niksar Sulh Ceza Mahkemesi, verilen para cezasını iptal etti. Kararın, benzer konularda emsal olacağı belirtildi.
Avukat Şehrazat Mercan, aile nüfus kayıtlarının bulunduğu ilçede, Niksar Sulh Ceza Mahkemesi'nde açtığı davanın dilekçesinde, Askerlik Kanunu'nun 86/2 maddesi uyarınca yoklama kaçağı sucunu işlediği iddiasıyla, aynı zamanda oğlu olan müvekkili Baran Mercan'a Niksar Kaymakamlığı ve Niksar İlçe İdare Kurulu tarafından 890 TL para cezası verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Baran Mercan'ın askerlik yoklaması için başvurması gereken yıllarda Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde ve daha sonra yatay geçiş yaptığı Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde okuduğunu ve 2011 yılında da mezun olduğunu anlatan avukat Şehrasat Mercan, 'Öğrencilerin okul kaydı, ilişik kesme, mezun olma gibi her türlü durum değişiklikleri, okullarınca iki ay içinde kayıtlı oldukları askerlik şubelerine bildirilir' hükmünü hatırlattı. Mercan, oğlunun öğrenci belgeleri ve diplomasını mahkemeye kanıt olarak sunarak, Askerlik Kanunu'nun 36'ncı maddesine göre, öğrencinin 2011 yılı Haziran ayında mezun olmasından itibaren, 2 yıllık yasal süre içinde de yoklamasının yapıldığını ifade etti. Aynı kanunun 35/C bendi uyarınca bildirimi okul yönetiminin yapması gerektiğinden, Baran Mercan’ın suç işlemediği veya usulsüzlük bulunmadığından, verilen para cezasının kaldırılmasını istedi. Niksar Sulh Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda verdiği kararda, şu ifadelere yer verdi:
"Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere göre, itiraz edenin 4 yıllık bir yüksek öğrenim kurumundan 21.06.2011 tarihinde mezun olduğu açıktır. Askerlik Kanunu'nun 35. maddesindeki 'Öğrencilerin okul kaydı, ilişik kesme, mezun olma gibi her türlü durum değişiklikleri okullarınca 2 ay içerisinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine bildirilir' hükmü gereğince itiraz edenin mezun olduğunun bağlı olduğu eğitim kurumunca askerlik şubesine bildirilmesi gerekmektedir."
Mahkeme, Askerlik Kanunu'nun 36'ncı maddesindeki '4 yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından ya da dengi okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıla kadar yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıla kadar tehir edebilir' hükmü gereğince, mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıllık süre ile askerlik yükümlülüğünün ertelenmesinin söz konusu olacağını belirtti. Ancak, davacının eğitim kurumundan bu bildirim yapılmadığından, yoklama kaçağı durumuna düştüğünü vurguladı. Mahkeme, bu durumda sorumluluğun davacıda değil, eğitim kurumunda olduğu kararına vardı. Mahkeme, bu gerekçeyle, idari yaptırım kararının hukuka uygun olmadığına ve para cezasının iptaline karar verdi.
Avukat Şehracat Mercan, verilen kararın emsal niteliği taşıdığını, bu durumda olanların, mağduriyetini gidermek için dava açması gerektiğini söyledi. Mercan, bu durumda olan ve yoklama kaçağı pozisyonuna düşenlere verilen para cezasının, bildirimleri yapmayan üniversitelere rücu edilmesi gerektiğini de belirtti.