Yozgat Bozok Üniversitesi Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu Adalet ve Sosyal Güvenlik programı mezunları iş bulmada sıkıntı yaşamıyor.

Bozok Üniversitesi Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu, adliye ve sosyal güvenlik kurumlarına ara eleman yetiştiriyor. Okulda eğitim alan öğrenciler adliyeler ve sosyal güvenlik kurumlarında karşılaşacakları konuları teorik olarak öğrenirken, uygulama dersleriyle de pratiklerini geliştiriyor.

Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Recep Temel, Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu'nda iki bölümlerinin bulunduğunu bunlardan birinin hukuk bölümü altında adalet diğerinin ise mülkiyeti koruma ve muhafaza bölümü olan sosyal güvenlik programı olduğunu söyledi. Adalet ve sosyal güvenlik programında birinci ve ikinci öğretim olmak üzere 595t öğrencinin aktif olarak eğitim gördüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Temel, "Adalet ve sosyal güvenlik programı bir kısmı adliyelerimizde diğer kısmı ise sosyal güvenlik kurumlarında ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere yapılandırılmış eğitim öğretim kurumlarıdır. YÖK bünyesinde bu anlamda yapılandırılmış bu kurumlar teorik bir takım kurum içi eğitimlerin yanı sıra mezuniyet sonrasında çalışacakları kurumlarda nasıl bir ortamla karşılaşacaklarını da öğreniyorlar. Biz bununla alakalı olarak iki boyutlu olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunlardan bir kısmı doğrudan öğrenci arkadaşlarımızı ileride çalışacakları kurumları bizatihi yerinde tanımak suretiyle o kurumlara taşıyoruz. Diğeri ise adalet müessesi içerisinde yer alan bir mahkeme salonu nasıl olur. Bu mahkeme salonunda süreç nasıl işler ve ara eleman olarak bu kurumlarda çalışacak olan arkadaşlarımızı nasıl bir ortam bekler bunu burada canlandırarak arkadaşlarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Mezun olduktan sonra arkadaşlarımız sadece buradan bir takım teorik alt yapı ile değil aynı zamanda uygulamada nelerle karşılaşacaklarını da önceden yaşayarak kurumlarına gitmiş oluyor" dedi.

Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu eğitim sonrasında istihdam olanakların sahip bir kurum olduğunu vurgulayan Temel, "Buradan mezun olan arkadaşlarımızın tamamına yakını girecekleri bir takım sınavlar vasıtasıyla ilgili adliye ve sosyal güvenlik kurumlarında aktif olarak çalışma hayatına katılmaktadırlar. Eğitim süreci içerisinde teorik bir takım bilgiler değil aynı zamanda özellikle katip görevi yapacak arkadaşlarımızın hızlı bir şekilde hakimlerin kendilerine dikte ettirdikleri metinleri yazabilmeleri için 10 parmak daktilo ve bilgisayara yazabilme kabiliyetlerine sahip olmaları lazım. Biz bu süreci önceden burada yönetiyoruz ve arkadaşlarımızın kabiliyet kazanmalarını burada sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizdeki bütün adalet meslek okullarında ve okulumuzda okuyan arkadaşlarımız buradan aldıkları teorik ve pratik bilgilerle geleceğin adliye kurumlarının ara eleman ihtiyacını karşılayacak nitelikli personeller olarak hizmetlerine devam edecek" diye konuştu.

Öğrencilerin aynı zamanda iki yıllık deneyimlerini dört yıllığa tamamlama gibi fırsatlarının bulunduğuna değinen Temel, "Özellikle adalet bölümü mezunu arkadaşlarımız dikey geçiş imtihanına girmek suretiyle hukuk fakültelerine geçebilirler. Burada avukatlık, savcılık ve hakimlik mesleklerine intikal edebilirler. Sosyal güvenlik programımızdan mezun olan arkadaşlarımız dikey geçiş sınavı ile sosyal hizmetler alnında dört yıllık öğrenim hayatlarına devam edebilirler. Bu açıdan da baktığımı zaman Adalet Meslek Yüksekokulu dört yıllık fakültelere imkan hazırlama açısından da arkadaşlarımıza katkı sağlayan bölümler olarak görülmektedir" ifadelerini kullandı.