ERZURUM'un Çat İlçesine bağlı Yavi Beldesi'nde 32 vatandaşın yaşamını yitirdiği 21 yıl önceki katliamın emrini veren PKK'lı Ayhan Çiftçi'nin gıyabında yargılanması sürüyor. Çiftçi, hakkında 33 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Yavi beldesinde 25 Ekim 1993 günü akşam ezanı okunurken Çat nüfusuna kayıtlı Z.B.'ye ait 25 DY 442 plakalı kamyonet, 5 kişilik terörist grup tarafından gasp edildi. Çat'a bağlı Yavi beldesinin telefon hatları kesilen ve askeri kamuflaj elbiseleri giyen G-3 piyade tüfekli teröristler, beldede 'kimlik kontrolü yapacağız' diyerek vatandaşları kahvehaneye doldurdu. Ardından silahlarıyla ateş açan teröristler 32 kişiyi öldürüp 8 kişiyi yaraladı. Çat'ın güneyindeki Molla Ömer köyü istikametinden geçip Kurbanlı köyünde aracı terk eden teröristler, Karabey köyünde başka bir aracı gasp ederek Yedisu Mozi ormanlık alanına kaçtılar.
YARGILANMASINA GIYABINDA 2000 YILINDA BAŞLANDI 
Katliam emri verdiği tespit edilen, PKK'da bir dönem Abdullah Öcalan'dan sonra ikinci adamı olan 'Parmaksız Zeki' kod adlı Şemdin Sakık tarafından kuzey saha komutanlığı askeri yardımcılığına getirilen Ayhan Çiftçi'nin, ayrıca o dönem sözde Erzurum eyaleti koordinatörü görevi verildiği de iddianamede yer aldı. 25 Eylül 2000 günü Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, Ayhan Çiftçi'nin 19 Temmuz 1993'de Bingöl Ilıcalar Jandarma Karakoluna arkadaşları ile silahlı saldıda bulunarak 2 askerin şehit ettiği de belirtildi.
Muş'un Bulanık ilçesi nüfusuna kayıtlı 46 yaşındaki PKK'lı Ayhan Çiftçi gıyabında, DGM mahkemesinde 25, DGM'lerin kapatılması üzerine Özel Yetkili Mahkemede 19, son olarak da TMK 10'uncu maddesi ile yetkili mahkemede 15, bu mahkemelerinin kapatılmasının ardından Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesinde de 2 olmak üzere toplam 61 duruşmada yargılandı. PKK'lı Çiftçi hakkında 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 32 kişiyi de öldürmekten 32 kez olmak üzere toplam 33 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. 21 yıldır aranan, 14 yıldan bu yana gıyabında yargılanan Çiftçi yakalanmazsa 2023'te dosya zaman aşımından düşecek.

HP(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)