İZMİR'de 5 yıl önce, üniversite öğrencisi Hasan Murat Tüfekçioğlu'na çarparak ölümüne neden olan alkollü sürücü Cengiz Pehlivanoğlu'nun 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasını Yargıtay az bulup bozdu. Tekrar görülen davada, mahkeme bu kez sanığı 6 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Hasan Murat Tüfekçioğlu, ramazan bayramının ilk günü olan 30 Eylül 2008 tarihinde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yürürken, yaya yoluna çıkan 24 yaşındaki Cengiz Pehlivanoğlu yönetimindeki 35 BLK 18 plakalı otomobilin altında kaldı. Otomobil, ayrıca 5 araca çarpıp durabildi. Hasan Murat Tüfekçioğlu yaşamını yitirirken, sürücü Cengiz Pehlivanoğlu'nun alkollü olduğu belirlendi.
İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, sürücü Cengiz Pahlivanoğlu hakkında 'Trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve taksirle ölüme neden olma' suçlarından TCK 85/1. Maddesi'ne göre3- 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 10 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Cengiz Pehlivanoğlu, yargılama sonunda 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın avukatı kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu.
YARGITAY CEZAYI AZ BULDU
Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi yaptığı incelemede, sanığın 'Birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına bilinçli taksirle neden olmak'tan 85/2 ve 22/3'üncü maddelerine göre 3- 15 yıl hapisle yargılanması gerektiğini ve cezanın artırılması gerektiği yönünde bozdu.
Bozma kararının ardından bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davaya, tutuksuz yargılanan sanık Cengiz Pehlivanoğlu ile avukatı Şükrü Andaç Zaloğlu katıldı. Zaloğlu kazanın ardından 5 yıl geçtiğini, müvekkilinin bu kazanın ardından hayatının karardığını, okulunu da yarım bıraktığını, cezanın indirilmesini talep etti. Sanık Cengiz Pehlivanoğlu da, "Çok pişmanım. Bu kazadan sonra hiç bir iş yapamaz oldum. Özürlü babama bakıyorum. Okulumu yarım bıraktım. Evlenmek istiyorum evlenemiyorum. Tekrar cezaevine girme durumum olduğundan kız vermiyorlar. Kaza tamamen benim hayatımı mahvetti. Psikolojim bozuldu. Takdiri mahkemeye bırakıyorum" dedi.
BU KEZ 6 YIL 1 AY
İbrahim Korkmaz başkanlığındaki mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, sanığı önce 7 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı, ardından cezasını 6 yıl 1 ay 10 güne indirdi. Mahkeme başkanı Korkmaz, hükmün geri bıkarılmasına yer olmadığını, sanığın ehliyetine bir yıl süre ile el konulmasına karar verdi. Sanık, kararın ardından gözyaşlarına hakim olamadı. Sanık avukatı Andaç Şükrü Zaloğlu, verilen kararı tekrar temyiz edeceklerini belirtti.
AİLESİ TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI
Ceza davası devam ederken, yaşamının baharında can veren Hasan Murat Tüfekçioğlu'nun babası Mustafa Kaya Tüfekçioğlu, annesi Meral iclal Akyarlı ve kızkardeşi Zeynep Tüfekçioğlu, sürücü Cengiz Pehlivanoğlu ile aracın sahibi babası Niyazi Pehlivanoğlu'ndan, toplam 125 bin TL'lik maddi ve manevi tazminat istemiyle İzmir 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.
Hakim dava sonunda, davacıların maddi tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla manevi tazminatla ilgili karar verdi. Cengiz Pehlivanoğlu ve Niyazi Pehlivanoğlu'nu yasal faizi hariç, baba Mustafa Kaya Tüfekçioğlu ve anne Meral İclal Akyarlı'ya 20'şer bin lira, kızkardeş Zeynep Tüfekçioğlu'na da 7 bin lira olmak üzere toplam 47 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Tazminatı az bulan Tüfekçioğlu Ailesi, kararın temyizi için başvurdu. Bu karar henüz onanmadı.
Ceza davasındaki karar Yargıtay tarafından onandığı taktirde, sürücü Cengiz Pehlivanoğlu'nun 40 ay 10 gün daha cezaevinde kalacağı belirtildi.

BK(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)