YARGITAY, eski kayınvalidesi 43 yaşındaki Gülten Sansur'u öldürmekten 15 yıl, boşandığı eşi 21 yaşındaki Cemile Seçil Sansur'u yaralamaktan da 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan 30 yaşındaki Yasin İlbaş'ın cezasını cinayet yönünden onayıp, yaralama yönünden bozdu.
Olay, merkez Seyhan İlçesi Mestanzade Mahallesi'nde, 11 Mart 2010'da meydana geldi. İddiaya göre, Yasin İlbaş, kızı 5 yaşındaki A.N.'yi göstermedikleri gerekçesiyle, 5 aylık hamileyken şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldığı eşi Cemile Seçil Sansur ile kayınvalidesi Gülten Sansur'un bulunduğu zemin kattaki evin penceresinden içeriye kurşun yağdırdı. Göğsünden kurşunlanan Gülten Sansur öldü, Cemile Sansur ise bacağından yaralandı. Olayın ardından, tutuklanan Yasin İlbaş hakkında 'kasten öldürme' ve 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan dava açıldı.
'AMACIM ÖLDÜRMEK DEĞİLDİ'
Adana 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yasin İlbaş, savunmasında "Amacım öldürmek değildi. Kızımı kurtarmaya gitmiştim. Hakaret edince kendimi kaybettim" dedi. Mahkeme kararına rağmen eski eşi ile kayınvalidesinin, çocuğunu göstermediğini ileri süren İlbaş, şöyle konuştu:
"Ben çocuğumu görmeye gittim. Kayınvalidem 'Niye geldin lan, bu çocuk senin değil. Sen gemide çalıştığın sırada eşin başkaları ile cinsel ilişkiye giriyordu' dedi. Kızım bana ilk kez 'baba' diyordu ve yanıma gelmeye çalışırken çekip aldılar. O esnada eski eşim Gülten de 'Sen de bu çocuktan çekeceksin. Onu 10'unda bir numaralı o..... yapacağım. 13'ünde genelevden alırsın' dedi. Ben bunun üzerine kendimi kaybettim. Pencereden içeriye sıkmışım. Orada canım da vardı, nasıl sıkmışım hatırlamıyorum."
'SIKMA DİYE BAĞIRDIM'
Cemile Seçil Sansur, eski eşi Yasin İlbaş'ın sürekli kendisine şiddet uyguladığını ve bu yüzden boşandıklarını söyledi. Sansur, olay anını şöyle anlattı:
"Yasin'e kardeşi silahı vererek 'al silahı katliam yap' dedi. Yasin de pencereden içeri sıktı. Önce ben ayağımdan yaralandım. Annem çocuğu uzaklaştırmak isterken vuruldu. Kurşunların hepsi anneme değdi. Ben, 'annem öldü yeter sıkma' diye bağırdım. Babası Ali de 'öldür, öldür' diye bağırdı."
Mahkeme heyeti, sanık Yasin İlbaş'ı 'tahrik ve iyi hal' indiriminden de yararlandırılarak cinayet suçundan 15 yıl, eski eşini yaralamaktan 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Yasin İlbaş'a cinayet suçundan verdiği cezayı onadı. Sanığın eski eşine yönelik yaralama suçundan verilen cezayı fazla bularak yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma gerekçesinde, bacağından kurşunlanan Sansur'un yaralanmasının yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı, buna rağmen makul bir ceza yerine en üst seviyeden ceza verildiği bildirildi.
Dosyayı yeniden ele alan Adana 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yozgat E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan İlbaş'ı, eski eşini yaralama suçundan 5 yıl 11 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı.