ERZURUM'da yaşları küçük erkek yeğenlerine tecavüz ettiği iddiasıyla 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan 34 yaşındaki Suat D.'ya verilen 56.5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi, mağdur çocukların çelişkili ifadelerde bulunmalarını ve ruh sağlıklarının bozulup bozulmadığına ilişkin tespitin zamanında yapılmamasını gerekçe gösterdi.
Olay, 2009-2012 yılları arasında merkez Aziziye İlçesi'nde meydana geldi. Ailevi nedenlerle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sosyal Hizmet Birimine başvuran anne Ö.D., kayınbiraderi Suat D.'nin çocukları R.D. ile S.D.'ye birçok kez cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti. Hastane başhekimliğinin ihbarı üzerine gözaltına alınan amca Suat D., 11 Mayıs 2013 günü 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Erzurum E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Şimdi 15 yaşında olan R.D., sosyal hizmet uzmanı eşliğinde polis ve savcılıkta alınan ifadesinde, amcası Suat D.'nin kendisine birçok kez cinsel istismarda bulunduğunu ileri sürdü.
R.D.'nin 13 yaşındaki kardeşi S.D. de, yine sosyal uzman eşliğinde alınan ifadesinde benzer suçlamada bulundu. Bu olaydan sonra boşanan çocukların annesi Ö.D., şikayetçi oldu. Babası M.D. ise, kardeşinden şikayetçi olmadı. Çocuklar aileden alınarak Sosyal Hizmetler Kurumu yurduna yerleştirildi.
Suçlamaları kabul etmeyen ve kendisine iftira atıldığını savunan amca Suat D.'ye, 15 Ocak 2013  tarihinde Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, yeğenleri R.D. ve S.D.'ye yönelik olarak yaptığı 'Nitelikli cinsel istismar suçundan' 41.5 yıl, her iki yeğeninine karşı 'kişi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçundan ise 15 yıl olmak üzere toplam 56.5 yıl hapis cezası verildi.
Sanık avukatının temyiz ettiği karar, Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay, çocukların istismar eylemlerinin sayısı, zamanı, niteliği, ilk ve son olay tarihlerine ilişkin çelişkili ifadeleri olduğunu bildirdi. Mağdurların ruh sağlığının bozulduğunun tespiti için suç tarihinden en az 6 ay sonra rapor alınması gerektiğini vurgulayan Yargıtay, Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalınca verilen rapor üzerine hüküm kurulması nedeniyle kararın bozulmasını uygun gördü.
Yargıtay'ın bozma kararı üzerine dün hakim karşısına yeniden çıkan Suat D., suçlamaları yine kabul etmedi. Mahkeme, çocuklardan alınacak yeni ifadeler ve rapor üzerine yeniden kararını açıklayacak.