YARGITAY, Adana'da 19 Aralık 2009'da başlık parası anlaşmazlığı yüzünden öldürülen 54 yaşındaki Hamdullah Erdoğan'ın katil zanlılarından 21 yaşındaki Şabettin Tatik ile 27 yaşındaki Hakan Kocaman'a 'yardım' suçundan verilen 15'er yıl hapis cezasını az buldu. Yargıtay'ın bozma kararında, bu sanıkların da, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılıp cezası onanan 31 yaşındaki Erkan Tatik gibi asli fail olarak sorumlu tutulması istendi.
Merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan Hamdullah Erdoğan, iddiaya göre, cinayetten 8 yıl önce kızı Cahide'yi İstanbul'da yaşayan akrabaları Tatik Ailesi'ne gelin verdi. 2 yıl sonra da Erdoğan'ın 32 yaşındaki oğlu Rıza Erdoğan, bir başkasıyla nişanlı olan kız kardeşi Cahide'nin görümcesi 27 yaşındaki Feride Tatik'i kaçırdı. Erdoğan Ailesi, Feride Tatik'in nişanlısının ailesine 10 bin lira başlık parası verdi. Ancak, Tatik Ailesi de kızları için 10 bin lira başlık parası istedi. Erdoğanlar başlık parası isteğini kabul etmeyince iki ailenin arası bozuldu. Hamdullah Erdoğan, başlık parasını ödemediği için kızı Cahide'ye kötü davranıldığını duyunca, kızını eşinin yanından alıp, Adana'ya getirdi.
'SOKAĞA ÇAĞIRMIŞLAR'
Bu duruma tepki gösteren Tatik Ailesi'nin fertleri, ceviz alma bahanesiyle 19 Aralık 2009'da evinden sokağa çağırdıkları Hamdullah Erdoğan'ı sırtından bıçaklayarak öldürdü. Cinayet zanlısı olarak tutuklanan Erkan Tatik, Şabettin Tatik, Hakan Kocaman ile tutuksuz sanıklar 37 yaşındaki İsmet Tatik, aynı yaştaki Dağıstan Erdemci ve Cevdet Tatik ile 31 yaşındaki Nezir Tekin hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.
5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklardan Erkan Tatik, "Ben kayınpederimle konuşmak istedim. Ancak kendisi ölmüş babama küfredip, annemi de kaçıracağını söyleyince kendimi kaybettim. Pişmanım. Vicdan azabı çekiyorum" diyerek ağladı. Diğer sanıklar da benzer savunma yaparak, olayın planlı olmadığını, bir anda geliştiğini ileri sürdü. Tanık olarak dinlenen Feride Erdoğan da ifadesinde şöyle dedi:
"Ben başkasıyla nişanlıydım. Ancak, Rıza ile birbirimizi sevdik. Ailem evlenmemize izin vermez diye, kendi isteğimle kaçtım. Kayınpederim arsa satarak eski nişanlımın ailesine 10 bin lira başlık parası verdi. Biz evlendikten sonra yengem Cahide, ağabeyimden baskı görünce babasının evine geldi. Ağabeyim İsmet de kayınpederimden, 10 bin lira başlık parası istedi. Kayınpederim ödeyecek gücünün olmadığını söyleyince, ağabeyim telefonla arayıp, beni ve eşimi kastederek 'Ya sen onları öldüreceksin ya da biz seni öldürürüz' dedi. Kayınpederimi suçsuz yere öldürdüler."
Mahkeme heyeti, yaklaşık 2.5 yıl süren yargılama sonucunda tutuklu sanıklardan Erkan Tatik'i 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Ona yardım ettiği ileri sürülen diğer tutuklu sanıklar Hakan Kocaman ile Şahabettin Tatik'e cinayete iştirak suçundan 15'er yıl, tutuksuz sanık Dağıstan Erdemci'ye ise 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan diğer 3 sanığın da delil yetersizliğinden beraatına karar verildi.
KARARI BOZDU
Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, kararı, ceza verilen sanıklardan Erkan Tatik ile beraatlarına karar verilenler yönünden onadı. Sanıklardan Şabettin Tatik ile Hakan Kocaman yönünden cezanın az olması, Dağıstan Erdemci yönünden ise ceza verilmesi sebebiyle kararı bozdu. Yargıtay'ın bozma ilamında, Şabettin Tatik ile Hakan Kocaman'ın da 'cinayete iştirak' yerine 'asli fail' olarak sorumlu tutulması istendi. 'Yardım' suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Dağıstan Erdemci'nin de delil yetersizliğinden beraatına karar verilmesi talep edildi.
Yerel mahkeme dosyayı, kararı bozulan sanıklar yönünden önümüzdeki günlerde yeniden ele alacak.