ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan bir grup maden işçisi, maden işçilerine ilave sosyal haklar sağlayan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nın, yönetmelik değişikliği tasfiye sürecine sokulacağını ileri sürerek protesto gösterisi yaptı.
TTK'ya bağlı Kozlu, Üzülmez ve Karadon Müessesi Müdürlükleri'nde çalışan yaklaşık 50 maden işçisi, Yayla Mahallesi'ndeki Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı önünde basın açıklaması yaptı. Maden işçileri adına konuşan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi şeflerinden İsmet Hacıbektaşoğlu, sandık yönetmeliğinde değişiklik yapılması için taslak hazırlandığını ve bunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderileceğini öğrendiklerini söyledi. Hacıbektaşoğlu, üye madencilere haber verilmeden gizli-saklı hazırlandığını söylediği taslakla, yönetim organlarından şubelerin temsilciliğe dönüştürülmek istendiğini ve etkinliğinin azaltıldığını savundu. Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu:
"Ayrıca Amelebirliği işçi temsilcisi seçimleri 3 yıldan 4 yıla çıkarılmak istenmekte, mevcut görev yapan işçi temsilcilerinin de 4 yıllık süreden yararlanmalarına olanak sağlanmaya çalışılmaktadır. Asıl amacı üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar sağlamak olan Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığımızın bir finans ve kişisel nemalanma kurumuna dönüştürülme planına sessiz kalmayacağız. Şubelerin temsilciliğe dönüştürülme ve bazı şubelerin kapatılmasının gündeme getirilmesi ile Amelebirliği'nin uzun vadede kurumsal, işlevsel yapısının değiştirilerek bir fona dönüştürülme ya da bir tasfiye sürecine sokulmasından kaygı duyuyoruz."
Madenciler, basın açıklamasının ardından bir süre slogan atarak dağıldı.