Teslime TOSUN/ANTALYA, () - ANTALYA'da 9 yıl önce cezaevi önünde Özcan Ciyavul'u öldürmekten yargılanan 3 sanığın cezası, 'yanlış kişi'yi öldürdükleri gerekçesiyle, 'kan gütme saikiyle' cinayet işlenmediği gerekçesiyle indirildi.
Ali Atlı, 2000'li yıllarda tartıştığı Kemal Yıldız tarafından vurularak öldürüldü. Atlı'nın kan davası güden yakınları, Kemal Yıldız'ın bir akrabasını öldürmeye karar verdi. 5 Aralık 2005 tarihinde eşini ziyarete gelen Aysel Yıldız'ın içinde bulunduğu otomobili kullanan 46 yaşındaki Özcan Ciyavul'u Kemal Yıldız'ın akrabası zanneden Engin Atlı ve Askeri Çelik, çarpraz ateşle öldürdü. Olaydan 1.5 yıl sonra azmettirici oldukları iddiasıyla baba Recep Atlı, eşi Saniye Atlı ile Engin Atlı ve Askeri Çelik tutuklandı. Yargılama sonunda Saniye Atlı beraat ederken, diğer sanıklara 'kan gütme saikiyle adam öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.
Yargıtay, 2011 yılında kararı bozarak, dosyayı yargılamanın yapıldığı Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Daha sonraki yargılamada sanıklardan Recep Atlı ve Engin Atlı'ya ömür boyu hapis cezası veren mahkeme heyeti, Askeri Çelik'i olay tarihinde 18 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle 20 yıl hapse mahkum etti.
YAKINI DEĞİL, KAN GÜTME SAİKİ YOK
Sanıkların avukatı Süleyman Çalıkuşu, “Atlı ailesi, düşmanı olarak bildikleri Kemal Yıldız'ın bir yakınını intikam için öldürmeye karar veriyor. Cezaevi önünde beklerken Kemal Yıldız'ın yakını zannettikleri Özcan Ciyavul'a ateş ederek öldürüyorlar. Ancak yapılan araştırmada Ciyavul'un Kemal Yıldız'ın yakını olmadığı ortaya çıkıyor. Böylece kan gütme saikiyle öldürmek istedikleri kişiyi öldürememiş, yanlışlıkla hiç tanımadıkları bir başka kişiyi öldürmüşlerdir" diyerek, müvekkillerinin aldığı cezanın fazla olduğu gerekçesiyle kararı temyiz etti.
'TANIMADIKLARI KİŞİYİ ÖLDÜRMELERİ İÇİN NEDEN YOK'
Dava dosyası, uyuşmazlık nedeniyle Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderildi. Ceza genel kurulu avukat Çalıkuşu'nu haklı bularak, “Sanıkların öldürülen Özcan Ciyavul ile herhangi bir husumeti yoktur. Hiç tanımadıkları bir kişiyi öldürmeleri için neden yoktur. Kan gütme saikiyle öldürmek istedikleri kişi başka birisidir. Bu nedenle 'kasten' adam öldürmüşlerdir. Cezanın bu maddeye göre verilmesi gerekmektedir" hükmüne vardı.
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Recep Atlı ve Engin Atlı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararına göre önce 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi, mahkemedeki iyi halleri nedeniyle bu cezaları 25 yıla indirildi. Olay tarihinde 18 yaşından küçük olan Askeri Çelik'in cezası ise 12 yıl 6 ay olarak açıklandı. 

FOTOĞRAFLI