Osman BEKLEYEN- Murat ÇAĞLAR/ VAN, ()-DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar Van'da da protesto edildi. Kentin en işlek yerlerinden Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı'nın trafiğe kapatılması üzerine polis müdahalede bulundu. Polis göstericileri basınçlı su ve gözyaşartıcı bomba kulanarak dağıtmaya çalışırken, göstericiler de taş atarak karşılık verdi.
BDP, Lice İlçesi'ndeki olayları protesto etmek amacıyla Fekiye Teyran Parkı'nda basın açıklaması yapılacağını bildirdi. Ancak açıklama, kentin en işlek mekanlarından biri olan Soydan Kavşağı trafiğe kapatılarak yapılmak istendi. Basın açıklamasına, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu yaklaşık 400 kişi katıldı. Polis grubun buradan dağılmasını ve daha önce belirlenen noktaya gidilmesini istedi.
Ancak kalabalık buradan ayrılmayarak basın açıklaması yapmayı sürdürdü. BDP İl Başkanı Musa İtah, basın açıklamasını okuduğu sırada da polis yolu açmak için basınçlı suyla müdahalede bulundu. Yapılan müdahale sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya ile Başkan Vekili Hatice Çoban da ıslandı.
Bunun üzerine kalabalık ara sokaklara dağıldı. Göstericiler bu sırada polislerin bulunduğu bölgelere taş atmaya başlayınca, ortalık bir anda karıştı. Kentin en işlek mekanı olan Cumhuriyet Caddesi'nde bazı iş yerleri kepenklerin kapatırken, bir çok vatandaş da atılan gazlardan etkilendi. Bu sırada bir kadın da gazdan dolayı fenalık geçirince, kadın polisler yardımına koştu. Yüzü polisler tarafından yıkanan kadın bir vatandaş tarafından taşınarak bir iş yerine götürüldü. Kadın, buradan da olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Olaylar sırasında 1 gencin gözaltına alınması üzerine gerginlik yeniden tırmandı. Bu sırada gencin annesi ağlayarak polislerin elinden çocuğunu çekip götürdü. Ara sokaklardaki olaylar devam ederken, polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

OB-MÇ-(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)