VAN'da geçen yıl gerçekleştirilen KCK operasyonunda gözaltına alındıktan sonra haklarında 'terör örgütü' üyeliğinden dava açılan, aralarında belediye başkanı, il genel meclisi başkanının da bulunduğu 8'i tutuklu 16'i sanığın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü 2'nci duruşma sonunda 8 tutuklu sanığın da  tahliyesine karar verildi.
Geçen yıl 26 Kasım'da yapılan operasyonda aralarında Van'ın Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesi'nin Belediye Başkanı BDP'li Veysel Keser, Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 16 sanığın yargılanmasına Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Bugün görülen ikinci duruşmaya sanıklar, avukatları BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı  BDP'li Bekir Kaya ve sanık yakınları katıldı. Geçen duruşmada dosyada adı geçen gizli tanığın getirilmesi için Van İl Emniyet müdürlüğü'ne yazı yazılması kararlaştırılmıştı. Fakat gizli tanık mahkemede ifade vermesinin kendisini deşifre edeceğini ve deşifre olması durumunda kendisinin ve ailesinini can güvenliğinin kalmayacağı bildirdi.
ERDOĞAN'IN DİYARBAKIR ZİYARETİ SAVUNMA OLDU
Daha sonra söz alan sanıklar, tercüman eşliğinde Kürtçe savunmalarını yaparak beraatlarini talep etti. Sanık avukatlarından Süleyman Güler ise başlatılan 'çözüm süreci'ne ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisine değinerek savunma yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmasında "Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz" sözlerine de dikkati çeken avukat Güler, "Başbakan'ın sürece destek verdiği görülmektedir. Bu toplumun barışa büyük bir özlemi bulunmaktadır. Mahkemelerin de toplumun önünde bulunması gerekir. Bu iddianamede sadece basın açıklamaları delil olarak gösterilmektedir. Sanıkların yarısı tahliye oldu. Kalan sanıkların da tahliye olmasını talep ediyoruz" dedi.
Yaklaşık 6 saat süren duruşmanın ardından duruşmaya bir saat ara veren mahkeme heyeti, BDP'li Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser'in de aralarında bulunduğu 8 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi. Davada tutuklu yargılanan sanık kalmazken, duruşma 24 Ocak 2014 tarihine ertelendi.

GÖ(FE/SS)