Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, ()-ADANA Valiliği bahçesine yeni yaptırılan Atatürk Anıtı'ndan görüntü çektirerek haber yaptıran yerel Akdeniz Televizyonu sahibi Yüksel Evsen, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, gazetecilerin haber yaptığı için ifade vermeye çağrılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
TEM Şube Müdürlüğü'nde ifade veren Evsen, ifadeye çağrılmasını kabul edemediğini, meslek yaşamında ilk kez böyle bir olayla karışlaştığını söyledi. Evsen, Sarı Basın Kartı sahibi olan arkadaşlarının Adana Valiliği bahçesine yeni yapılan Atatürk Büstü'nden görüntü çekip haber yaptıklarını anlatırken şöyle dedi:
"Çekim yapılan gün haberlerimizde bunu verdik. Ancak gece yarısı TEM ekiplerinin haberi yapan ekibin peşinde olduğunu öğrendik. Ben de, 'İşin sorumlusu benim. Gelin beni alın' dedim."
Valilik bahçesinin dışarıdan alenen çekim yapıldığını bunun dışında herhangi bir girişimlerinin olmadığını belirten Evsen şöyle konuştu:
"Adana Valiliği bahçesine yeni bir Atatürk Anıtı yaptırılmış olmasını ve Atatürk'ün Adana'ya gelişinin bundan sonra Valilik bahçesinde mi kutlanacağını belirterek haber yaptık. Çekim yapıldığı gün, bir polis memuru mesai sonrası bizimle ilgili bir rapor vermiş. Akdeniz Televizyonu aracını görüp, 'Bir terör olayı olabilir' demiş. Bu işlemi başlatmışlar. Aracımızın önünde basın plakası var. Hayatımda ilk kez Atatürk'le ilgili bir haber yaptığım için TEM'de ifade verdim. Bundan hicap duyuyorum. 'Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı, Atatürk'ün hizmete açtığı tek anıttır. Eğer bundan sonra törenler Valilik bahçesinde yapılırsa, Atamızın kemikleri sızlar' diye haber yaptık. Son derece makul bir haberdi. Konunun fazlasıyla zorlamayla bu hale geldiğini düşünüyorum. Görüntüyü gizli çekmedik. Bana içeride 'Yaptığınız haber lehte mi, yoksa aleyhte miydi?' diye sordular. Bu kabul edilemez bir durum."
ÇGC BAŞKANI ESENDEMİR: MEDYAYA BASKIYI ANLAYAMIYORUM
Evsen'in ifadeden çıkmasından sonra birlikte açıklama yapan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise, haber yapan gazetecilerin evlerine gece gidilmesinin doğru olmadığını söyledi. Esendemir, şöyle konuştu:
"Kamuya açık bir alana Atatürk Büstü yapılması çok doğal. Ancak, bunu haber yapan gazetecilerin yasadışı iş yapıyormuş gibi evlerinde rahatsız edilmesi, rencide edilmesi çok yanlış bir şey. Gazetecilerin yaptığı haberler, çizdikleri karikatürlerden dolayı bu tür takibatlara tabi tutulmasını, gözaltına alınmasını, mahkemeye çıkarılmasını uygun bulmuyoruz. Demokrasinin olduğu bir ülkede bunlar olmamalıdır. Maalesef bir çok meslektaşımız, cezaevindeydi çıktılar. Ancak medyaya olan baskıyı anlamıyorum."

MK(OA/İD) (FOTOĞRAF)