ANKARA Valisi Alâaddin Yüksel, basında çıkan kayıp çocuklar haberi üzerine bir genelge yayınladı. Vali yüksel'in genelgesinde, "Şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında, havalimanlarında ve benzeri yerlerin yazıhane/acentelerinde yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcileri olmayan yalnız çocuklara bilet satışı yapılmayacaktır" dedi.

Evden kaçan veya kayıp çocuklara dikkat çekmek için genelge yayımlayan Vali Yüksel, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, her türlü tehlikelerden korunarak bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı, eğitimli ve topluma yararlı bireyler olarak sosyal hayatta yerlerini almaları; çocuğun beden veya ruh sağlığına zarar veren ya da zarar verme riski taşıyan fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyen kötü muamelenin, çocuk istismarının ve suça sürüklenmelerinin önlenmesi en temel görevlerimizdendir" dedi.

Vali Yüksel, ailesinin veya kurumunun bilgisi dışında evden ya da yurtlardan kaçan, kaybolan çocukların başlarına gelebilecek ve yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi bakımından Ankara İli dışına izinsiz çıkmalarının önüne geçilmesi amacına yönelik şu tertip ve tedbirlerin alınmasını istedi:

1- "Şehirlerarası otobüs terminallerinde, tren istasyonlarında, havalimanlarında ve benzeri yerlerin yazıhane/acentelerinde yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmayan yalnız çocuklara bilet satışı yapılmayacaktır.

2- Çocukların yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde, yazıhane/acentelerde görevli bilet satış personelince iletişim araçları vasıtasıyla velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek çocuğun seyahatinden bilgileri olup olmadığı teyit edilecektir.

3- Çocukların yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin bilgisinin olmadığının tespit edilmesi halinde, derhal kolluk kuvvetlerine ve ailesine bilgi verilecektir.

4- İşbu emir ve kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32'nci maddesinin 1 'inci fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanacaktır."

() (AY) (FOTOĞRAFLI)