İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kaçırılmak istenen uçağın bekletildiği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hava korsanının etkisiz hale getirilmesine ilişkin Vali Mutlu şöyle konuştu: "Bir hava korsanı tarafından Soçi'ye indirilmesi yönündeki taleplerine, pilot ve mürettebat gayet başarılı bir uygulama ile uçağın Soçi yerine İstanbul'a inmesini sağladı. Başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratle kriz merkezi oluşturarak olayı takip etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişilerin olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olup olmadığı yönünde çok detaylı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili ne yapacağımız kararlaştırdık. Müzakere sonucunda oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları hedeflediğimizi buna kendisinin de yanaştığını gördük. Bu niyetle başladığımız boşaltma çalışmasında da diğer yolcuların indirilmesini sağlayarak korsanın müretabatımızla baş başa kalmasını temin ettik." "BÜTÜN MÜRETTEBAT VE YOLCULARIMIZ HİÇBİR SAĞLIK PROBLEMİ YAŞAMAKSIZIN KURTARILMIŞLARDIR"

Operasyonun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirten Vali Mutlu, "Emniyetimizin özel harekat birimleri uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar. Yolcuların boşaltılması bittikten sonra, uçakta kalan korsana, karşı süratli ve etkili bir müdahale ile hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetiminde. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır. Çok başarılı bir operasyon gerçekleşti. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum" diye konuştu. "İSTİHBARAT BİLGİLERİ FARKLI KANALLARDAN ZATEN GELİYORDU"

Vali Mutlu olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Olay üzücüydü. Soçi'de barışa hizmet eden, barış ruhunu yükseltecek olimpiyatların sabote edilmesine yönelik bir takım istihbarat bilgileri farklı kanallardan zaten geliyordu" dedi. "SARHOŞ OLUP OLMADIĞI YÖNÜNDE BÜTÜN BİLGİLERİ ALDIK"

Korsanın Ukraynalı ve 45 yaşında olduğunu belirten Vali Mutlu, "Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık. Psikolojisi nedir gibi bütün değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında bize herhangi bir bulgu ulaşmadı. Alkol almamak ile birlikte farklı kendisini zihinde tutacak şeyler kullanmış olabilir" ifadelerine yer verdi. "UÇAĞI, SOÇİ'YE YÖNLENDİRMEK İSTİYORDU"

Hava korsanının uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istediğini söyleyen Vali Mutlu, "Uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili bir mesaj vermek için. Gözaltında adli makamlarımızı gerekli yasal işlemleri yapacaklar" dedi. "EL ÇANTASINDA BİR TAKIM ELEKTRONİK ŞEYLER VARDI"

Vali Mutlu, "Örgütsel bağlantısına ilişkin herhangi bir bulgumuz yok. Elinde bir el çantası vardı. El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı. Ukrayna dilinde konuşan müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir açıklaması olmadı. Kafkas'larda yaşan Çerkezlerin sorunlarına yönelik herhangi bir ifadesi olmadı" diye konuştu. "SİLAH KULLANMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Korsanın silah kullanmadan etkisiz hale getirildiğini belirten Vali Mutlu şöyle konuştu: "Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı. Ukrayna'nın buradaki temsilcileri ile bir görüşme talebi oldu." MA (TT)